Donar beleeft een zeer vervelende avond

Na twee fantastische overwinningen tegen Turkse ploegen mag Donar nu aantreden tegen Spirou Charleroi in Belgie. De Belgen staan gedeeld bovenaan in hun competitie en herbergen veel kwaliteit. De trainer Lynch is ook een bekende naam en succesvolle coach in Belgie.
Aris coach Van den Bosch waarschuwde Erik Braal onlangs al van :”Lynch is een zeer offensief ingestelde coach.”

Daar komt Donar direct achter in de eerste minuten. Ze zetten veel pressie op de bal en Donar geeft een paar maal de bal makkelijk weg en dan staat het zo ineens 9-0 voor Charleroi. Een droomstart natuurlijk voor de tegenstander en een beetje ongebruikelijk voor Donar. Sinterklaas is nog een beetje vroeg maar de mannen van Braal geven in een paar minuten viermaal de bal aan de tegenstander. Kwaliteit heeft Spirou Charleroi wel en ze verzilveren de kansen graag.

De eerste time-out van Donar brengt niet veel verbetering. Jobi Wall scoort middels een vrije worp na drie minuten spelen voor het eerst voor Donar. Daarna gaat Spirou Charleroi rustig verder en Hammink scoort pas vanuit het veld bij de stand 24-1. Donar begint ronduit slecht aan het kwart maar de Belgen schieten ook heel veel ballen binnen. Vorig seizoen beleefde Donar ook al zo’n game in en tegen Mons. Na tien minuten spelen is het 26-10 voor Spirou Charleroi.

Het tweede kwart is wel wat minder voor de Belgen. De bal valt niet meer zo soepel door het netje en Donar kan wat terug komen. Vooral ook omdat de bezoekers uit Nederland veel meer offensieve rebounds pakken. Hoogtepunt in dat tweede kwart is misschien wel de monsterdunk van Shane Hammink. In de laatste minuten zet Donar een 8-0 run neer en eindigt het kwart bij 44-32. Een stand die nog perspectief biedt zelfs op goed resultaat.

In de pauze blijkt uit de statistieken dat Donar veel beter is in de offensieve rebound maar 10 turnovers in een helft is veel te veel. Een klein beetje zuiniger op de bal zijn en beter afronden en er zijn kansen. Die kansen pakt Donar in het derde kwart want een 5-0 run brengt de achterstand terug tot 11 punten. Basketbal is een sport van runs in een game en het antwoord is 9-0 voor de gasten. Na zeven minuten spelen is het spelbeeld weer gelijk aan dat van het eerste kwart. Als er nog twee minuten te spelen zijn in kwart drie is het 66-42 voor Spirou Charleroi.

Shane Hammink valt op in positieve zin want een fraaie steal rond die af met een klein dunkje. De forward wordt samen met Cunningham een van de topscorers bij Donar met vijftien puntjes. Hij maakt er 66-44 van maar dat is niet genoeg uiteraard. Hij is de enige scoort in de storm van Charleroi die een 17-4 run neerzet. Het stopt even bij 76-46 aan het eind van kwart drie.

De boeken kunnen dicht want een goed resultaat zit er niet meer in voor Donar. Het verschil tussen de ploegen is vanavond simpelweg te groot. Donar heeft geen antwoord op de Amerikanen van de Belgische club. Die Amerikanen frummelen soms op fraaie de bal erin of ze doen alsof er geen tegenstander in de weg staat. Draaien, nogmaals draaien en een open schot.
Dat Erik Braal de nederlaag ook ziet aankomen blijkt ook wel doordat Rienk Mast in dat laatste kwart bijna zeven minuten mag spelen. De jongeling maakt nog wel een score.

De spelers en coach van Spirou Charleroi klappen op de maat van de trommelaars na afloop. Oud Donar-speler Bellien verschijnt voor de camera en daarmee eindigt ook de livestream. Donar is dan al van het veld en op weg naar de bus.
Ondanks dat Donar met 92-64 verliest is er geen man overboord. Donar zakt wel van de eerste plaats in de groep nu naar de derde plaats. Na de game tegen Feyenoord gaf Erik Braal al aan dat kwalificatie voor de volgende ronde vooral neerkomt op je thuiswedstrijden winnen en een “on- the-road”.

Komende week gaat Donar op bezoek bij Istanbul BBSK en daar zou opnieuw van gewonnen kunnen worden. Het Turkse team staat onderaan zonder een overwinning.