Donar beleeft na moeizaam begin toch gemakkelijk avondje

Donar had afgelopen donderdag geen kind aan Weert. Apollo Amsterdam is toch andere koek. Het team zonder enige buitenlandse inbreng doet het goed. Fanatiek en goed gecoacht door het duo Faydherbe / Van Paassen. De gasten kunnen Donar in de eerste vijf minuten bijhouden.

De gastheren lopen vervolgens vrij eenvoudig weg naar 18-9. Het gat wordt zelfs nog tien punten bij de eerste rustpauze. Maar het is dan al wel duidelijk dat Donar moeite heeft. Slordig en veel kleine foutjes. Apollo Amsterdam maakt goed gebruik van die slordigheden en voert de druk in het tweede kwart op. Dat levert nog meer frustratie op. Zichtbaar op het gezicht van Lance Jeter zeker als een rebound na een vrije worp zo in de handen valt van Sergio de Randamie.

Apollo Amsterdam is dan terug tot een punt. Bas Veenstra gooit een airball, Dourisseau out of bounds, Fieler mist zijn zevende driepunter maar daarmee komt de mindere fase tot een einde. Donar neemt het heft weer in handen en mede door een 9-0 run naar 35-28.

Na de rust maakt Donar in korte tijd metten met Apollo. Fieler scoort zijn eerste bom en is los. Negen punten en een block voor hem. Daarnaast is Dourisseau op dreef en zo is het halverwege dit kwart 53-33. Daarna eist Kherazzi de hoofdrol op door eerst een technische fout te krijgen en tien seconden later een onsportieve fout. De sfeer wordt er zo niet beter van. Sterker nog, het begint een beetje grimmig en erg fysiek te worden.

In dat laatste kwart komt het dan ook tweemaal tot een klein opstootje. Vooral de aanvaring tussen Royé en Fieler levert wat commotie op. Een onsportieve fout is het gevolg voor de guard. Fieler die inmiddels al uitgegroeid is tot een van de topscorers raakt zijn vrije worpen. Opmerkelijk eigenlijk want Fieler had maar een vrije worp mogen nemen. De drie scheidsrechters kunnen gezamenlijk niet de regels volgen. Het arbitrale trio lijkt de score van Fieler totaal over het hoofd te hebben gezien en kennen Fieler dus twee vrije worpen toe. Hier had een enkele vrije worp volstaan en vervolgens de balinname voor Donar.

Donar en Apollo doen vooral aan run and gun basketbal in dat laatste kwart. De thuisploeg is de scherpte ook wat verloren. Mogelijk ook omdat door de ruime voorsprong de winst niet meer in gevaar zal komen. Jeter, Fieler en Pasalic mogen de laatste minuten zoals verwacht naar de kant.

Mladenovic is de laatste die scoort en daarmee heeft iedereen bij de thuisploeg gescoord behalve de twee jeugdspelers.

Faydherbe is ondanks de nederlaag vrij positief. “Iedereen heeft gespeeld en overal kan ik tevreden te zijn alhoewel 91 punten misschien wel een beetje veel is. Zeker goed weer voor de spelers die terug komen van blessures. Ik heb mijn team verteld dat vooral het derde kwart het goede kwart is van Donar. Donar schuift vaak in dat kwart de tegenstander aan de kant. Dat gebeurde vanavond ook bij ons.”, aldus Faydherbe.

Erik Braal is kort in zijn verhaal maar stipt de rol van Veenstra aan. “Hij komt uit een moeilijke periode maar vanavond pakte veel rebounds en ik hoop dat hij het leuk gaat vinden om te rebounden en te verdedigen. Niet alleen zijn bijdrage proberen uit te drukken in scores.”

Eindstand 91-65 en nu kan Donar zich opmaken met de duels tegen het vernieuwde New Heroes en ZZ Leiden.