Donar bereikt de halve finale in de Europe Cup, op naar Venetië!

Martiniplaza is alweer voor een Europese wedstrijd uitverkocht. De ruim 4.000 mensen gaan proberen als zesde man Donar naar de halve finale te helpen. Tot nu toe is dat altijd zeer goed geweest want in de Europe Cup heeft Donar nog geen game verloren thuis.

Dat eerste kwart heeft Donar de hulp van het publiek wel nodig. Ondanks de 5-0 start voor Donar komt Mornar Bar terug en neemt bij 5-6 even de leiding. Donar herpakt die snel maar kan nog moeizaam tot echt goede aanvallen komen. Het geeft Mornar Bar de kansen maar ondanks dat Needham en Vranjes veel penetreren kan het niet meer een voorsprong pakken.

De verdediging in dat eerste kwart is nog niet goed genoeg. Braal staat stampend langs de kant en schreeuwt naar Burgess “box out!”. Donar speelt dan al enkele minuten zonder Curry want die stapte na vier minuten met een van pijn vertrokken gezicht van het veld. De stand na tien minuten basketbal is 25-20 in het voordeel van Donar.

Het tweede kwart begint met een onsportieve fout op Slagter gemaakt door Mugosa. Het is de start van een fantastisch kwart voor Donar. In een fase met een zeer strakke verdediging slaat Donar een gaatje. Mornar Bar doet nog een paar keer wat terug maar de punten drogen op bij de tegenstander. Een hoofdschuddende guard Ross geeft al aan dat het niet zo loopt zoals de bezoekers zouden willen. In de laatste minuten van het tweede kwart loopt Donar veel breaks en ontdoet het zich van de Montenegrijnen. De belangrijkste lange man bij Bar Vujosevic heeft inmiddels ook al drie persoonlijke fouten verzameld en dat is gunstig. Bij de rust is het 52-34 en ziet het er heel goed uit voor de thuisploeg.

Na rust gaat Donar verder waar het is gebleven en met een 7-0 run wordt de feestvreugde nog groter in Martiniplaza. Fraaie aanvallen en een thuisploeg die de game controleert. Maar net als tegen ZZ Leiden afgelopen zondag is er een fase waarin het wat verslapt. Bar kan een beetje de achterstand verkleinen maar Donar komt niet meer in de problemen.

Het is 70-54 bij het begin van de laatste periode en niet Curry maar Pasalic is tot dan toe topscorer. Halverwege het laatste kwart wordt de langste man van het veld gestuurd. Vujosevic mag plaats nemen met vijf fouten en dan komt het scoren bij Mornar Bar vooral van Vranjes en Needham. “Maar je ziet dat we eigenlijk dan wel de angel al uit het spel hebben. Tuurlijk die gasten scoren nog wel maar verder is het sporadisch wat. “, aldus Braal na afloop.

Donar zet nog even aan met scoren en de toeschouwers worden nog verwend met een score boven de 100. De teller stopt bij 101-74 en daarmee is de 6 punten achterstand weggepoetst. Over twee weken wacht de halve finale in en tegen Venetië.

“Wij hebben vandaag niet zo goed verdedigd en vooral het transitie-basketbal van Donar niet. Wij hebben door blessures een smalle rotatie en hebben nog de wedstrijd van zondag tegen Rode Ster Belgrado in de benen. We hadden vanavond gewoon niet meer de energie. Donar verdiende om te winnen”, aldus de coach van Mornar Bar.

“Wat hebben wij een geweldig publiek, grote complimenten, bedankt”, is de openingszin van Erik Braal bij de persconferentie.

“Onze aandachtspunten voor vandaag waren rebounden en de twee guards Vranjes en Needham aan banden leggen. Dat is vrij goed gelukt. De mindere fase zoals tegen ZZ Leiden was korter en dus beter. Maar nu krijgen we een heel druk schema met om de dag een wedstrijd. Het belangrijkste is om heel te blijven. Goed eten, slapen en zorgen dat we optimaal herstel krijgen.”, aldus Braal.

“Mijn knie is goed. Geen zorgen ondanks de lichte pijn. Een speciale wedstrijd voor mij en ook de wedstrijden waarvoor je speelt als prof. Het is een fantastisch resultaat en ongelofelijk om onderdeel te mogen zijn van dit team”, vertelt een blije Brandon Curry.