Donar doet goede zaken in de FIBA Europe Cup

Donar treedt in de tweede wedstrijd van de Europe Cup aan op Cyprus tegen AEK Larnaca. Een ploeg die met La’Shard Anderson een bekende uit de Nederlandse competitie in huis heeft. Overigens zal hij geen minuut spelen in deze wedstrijd. Vorig seizoen verloor Donar op Cyprus nipt de game tegen, de huidige koploper in de Cypriotische competitie, Keravnos.

De Cyprioten verloren de eerste wedstrijd ruim tegen Varese en lijkt de zwakste broeder te zijn in de groep. Winnen tegen dit team is dus een must voor Donar om goede kansen over te houden op plaatsing voor de volgende ronde.

De opdracht van winnen is begrepen door het team. Donar start de game met een 12-0 run. Nu is basketbal een sport van runs en de Cyprioten antwoorden met een 13-0 run. Coach Erik Braal vraagt dan ook direct een time-out aan. Begrijpelijk want de run wordt niet zozeer neergezet door zeer goede aanvallen van AEK Larnaca maar door vooral slechte passing aan de zijde van Donar.

Veel turnovers door slechte passes zorgt ervoor dat Donar enorm worstelt met AEK Larnaca. Spelers die positief opvallen aan de zijde van Donar in die eerste helft zijn Wall en vooral Pasalic. De lange center is niet zozeer heel productief in scores maar pakt wel een groot aantal rebounds.

Nadat de Cyprioten terug zijn in de wedstrijd gaat het puntje-puntje tot aan de rust waarbij vooral Skific de man is die rijkelijk scoort. Het spelbeeld veranderd niet in die eerste twintig minuten en zo gaan de team rusten bij 35-37.

In de rust is er mogelijk veel gesproken over meer bewegen en zorgvuldiger passen. Donar doet dat absoluut beter in de tweede helft en loopt in korte tijd flink uit. De Cyprioten komen alleen nog via Skific en Biggs door met scoren maar zijn verder aan banden gelegd. Jeter, Hammink en ook Wall scoren veel voor de bezoekers en zo staat er na drie kwarten een voorsprong van 11 punten op het bord (48-59).

Een gat van elf punten kan zomaar verdwenen zijn en dat weet ook Donar dankzij de wedstrijd tegen Feyenoord. In deze Europe Cup-game komt de voorsprong nimmer meer in gevaar. De ploeg blijft geconcentreerd spelen en maakt zeker in het vierde kwart gehakt van de thuisploeg. AEK Larnaca mist mogelijk hun zesde man want de arena is amper gevuld.

Na veertig minuten speeltijd is het 56-78 en stapt Lance Jeter met 16 punten als topscorer voor Donar van het veld. Voor de Cyprioten wordt deze tweede ronde in de FIBA Europe Cup het eindstation. Donar mag op 9 januari in Martiniplaza aan de bak tegen Varese.