Donar eerste wedstrijd in Champions League eindigt als gelijkspel

Na enkele weken training en oefenwedstrijden gaat dan nu het seizoen echt beginnen. De eerste officiële wedstrijd van seizoen 2016-2017 is tegen Tartu Rock uit Estland. Het team wordt gecoacht door oud speler van het jaar Gert Kullamäe. Op de bank zit daarnaast de 15-jarige zoon van Donar-legende Valmo Kriisa.

De wedstrijd is onderdeel van de eerste kwalificatieronde voor de Basketball Champions League. Een tweeluik waarvan wedstrijd twee komende donderdag is.

Tartu Rock opent met 0-4 maar dan komt Donar terug en wisselen beide ploegen baskets. Tartu pakt telkens een gaatje van twee of drie punten en dan komen de mannen van Donar terug. In dat eerste kwart scoren de lange mannen Pasalic voor Donar en Milka voor Tartu de meeste punten. De ploegen nemen hun eerste pauze bij 23-27.

Donar maakt het verschil in de eerste vijf minuten van het tweede kwart goed en neemt de leiding zonder echt nog een gat te slaan. Het gat wordt nooit groter dan zes punten voor Donar. Coach Braal zei afgelopen zaterdag nog over Tartu :”een team dat indien je niet geconcentreerd speelt zo op tien punten achterstand zet”.

Dus bij de les blijven is het advies en dat doen ze zeker na de rust uitstekend. Tartu heeft een prima team waarbij center Milka het verschil kan maken in een game. Donar heeft alleen met Jeter en Pasalic meer mannen die dat kunnen. Zo maakt Donar perfect gebruik van een fase zonder Milka en Joesaar en pakt zijn kans.

De thuisploeg tilt het verschil over de tien punten en heeft bij het begin van kwart vier een marge van twaalf punten (66-54). De overwinning is zeker nog niet binnen want Donar mist de concentratie en Tartu komt met afstandsschoten dichterbij.

Het is 69-62 met nog iets meer dan vijf minuten speeltijd. Een goed moment is de aanvallende fout van center Milka waarmee zijn wedstrijd voorbij is. Een gunstige meevaller en een aderlating voor Tartu Rock. Maar het stokje is overgenomen door Mendell Thomas en die brengt de stand op 71-65.

Op ruim twee minuten voor het eind mag ook Drago Pasalic naar de bank. Hij heeft zich nadrukkelijk laten zien en lijkt een goede aanwinst te zijn voor het team. Smith is al lang niet meer van de partij want na een dunk blesseert die zich. Na de fout maakt Thomas een score en is het 74-69.

Janar Talts schiet een driepunter binnen en dan is het 76-74. Donar mist in de volgende aanval en daarna komen er drie pogingen om tot een score te komen voor Tartu. Uiteindelijk worden het twee vrije worpen voor Joesaar en dan is het 76-76 en nog een halve minuut te gaan.

Dourisseau mist in de volgende aanval en dan een turnover voor Tartu Rock op 6.6 secondes van het einde. Geen score en zo eindigt de eerste wedstrijd in een gelijkspel.

Braal vind dat de ploeg mentaal verloren heeft. “Het voelt als een verlies voor ons. We hadden een gameplan wat we verlaten in het laatste kwart. Daarnaast foutenlast en wat gemiste schoten. Zo zie je dat we met minder man een minder goed team zijn. Center Smith is er donderdag weer bij want het was gewoon kramp.”

Kullamae voelt zich blij met het resultaat. “We hadden een slecht tweede en derde kwart maar dit resultaat is goed voor ons. We maakten in het laatste kwart nog een paar goede schoten.”