Donar gaat andermaal nipt ten onder tegen Italiaanse ploeg

Het nieuwe jaar is aangebroken voor Donar. De eerste thuiswedstrijd van dat nieuwe jaar is tegen Pallecanestro Varese, de nummer vier in de Italiaanse Serie A. In de FIBA Europe Cup groep K gaat deze ploeg ongeslagen aan de leiding.

Voor Donar is het ook de eerste wedstrijd in de Europe Cup zonder Wall maar met de nieuweling Dendy. Hij speelt nog beperkt want hij is nog niet fit genoeg. Grant Sitton is ook nog niet geheel fit en zo heeft Donar een lastige rotatie. Het is ook de reden dat Rienk Mast al vroeg in de wedstrijd veel minuten mag maken.

Mast betreedt de basketbalvloer als Donar met 0-5 achter staat tegen de Italianen. Het is vervolgens Thomas Koenis die de eerste score maakt voor Donar. Zijn score wordt snel opgevolgd door scores van Varese. Zo staat het 3-11 met nog ruim drie minuten te spelen.

Basketbal is een spelletje van runs en als Donar met Jeter en Gipson gaat spelen wordt de achterstand in rap tempo goed gemaakt. Gipson en Hammink gaan bijna voor een alley-oop maar de Nederlander wordt foutief gestopt. Een score van Varese nog voor de zoomer gaat en dan is het 13-13 na tien minuten intensief verdedigend basketbal.

Het tweede kwart begint eigenlijk net als de voorgaande. De Italianen nemen een voorsprong van zeven punten en dan is het tijd voor Jeter. De Amerikaanse guard maakt een paar belangrijke bommen voor Donar. Grant Sitton vervolgens ook een verre bal erin en van 15-22 is het 24-22. Jeter herhaalt zijn kunstje nogmaals en de ploeg van Erik Braal heeft zes punten voor op Varese bij 31-25,

Bij 2:22 blaast een van de scheidsrechters op zijn fluitje en maakt het gebaar die bij een onsportieve fout hoort. Voor de tweede maal deze wedstrijd wordt de onsportieve fout toegekend aan Thomas Koenis. Dat betekent dus na 17 minuten game naar de kleedkamer voor de rest van de wedstrijd. Een aderlating voor zijn team gezien de niet geheel fitte selectie.

Het is voor Varese het moment om weer een run in te zetten en op gelijke hoogte te komen met Donar. Bij de rust is het met 35-35 nog steeds gelijk.

De sfeer in Martiniplaza is aan het begin van het derde kwart is wat minder net als het spel van Donar. De Italianen open voortvarend met driepunters van Archie en de eerste punten van Avramovic. De topscorer bij Varese in de Italiaanse competitie. De Italianen lopen eenvoudig weg naar 40-52. Erik Braal maakt armbewegingen om het publiek op te zwepen en dat komt op het goede moment. Het helpt Donar over het dode punt heen. Het is uitblinker in dit kwart Grant Sitton die 52-52 maakt. Een paar slordigheden zorgen ervoor dat Varese nog vijf punten mag maken in die laatste 1:30 en zo eindigt het derde kwart met 52-57.

De uiteindelijke topscorer voor Donar, Grant Sitton, opent de score voor zijn team in het laatste kwart. Als Drago Pasalic ook nog een driepunter binnen gooit is het Donar wat de leiding heeft. Het is 60-59 en nog ruim 6 minuten te spelen. Iedereen begint er in te geloven dat de thuisploeg kan winnen.

Maar Varese kan de bal stealen van Cunningham. Daarna gooit Cunningham bij de ingooi de bal weg en is het momentum weg. In die laatste 6 minuten maakt Donar zeven turnovers en die worden afgestraft door de bezoekers. De kans op een overwinning is verkeken maar andermaal heeft Donar het een Italiaanse ploeg moeilijk gemaakt. De wedstrijd gaat met 67-72 verloren en nu is het voor Donar van belang om volgende week te winnen in Sassari anders eindigt het Europese avontuur in de tweede ronde van de FIBA Europe Cup.

Braal en Sitton geven na afloop aan dat de ploeg zichzelf in de voet heeft geschoten. “We hebben ons in de voet geschoten door die vele turnovers in de laatste minuten. We hadden onszelf beter moeten belonen vooral omdat we zeker gevochten hebben. Het wegvallen van Koenis was een moeilijke situatie. Maar wij hebben als team geknokt en zeker defensief ben ik tevreden.” , aldus Braal.

In de tweede helft hebben Mast en Hammink niet meer gespeeld. Daarover is Erik Braal helder. “Hammink bracht niet genoeg in de eerste helft en in de tweede helft koos ik er voor om Lance lang te laten staan. Daarnaast wilde ik met twee guards spelen en dan is er weinig ruimte nog voor hem. Zeker ook omdat Sitton een goede wedstrijd heeft en dus besloot ik hem te laten zitten. Het gaat niet over hem, we spelen met een team en vandaag maakte ik deze keuze.”