Donar pakt eerste overwinning in de play-offs

Na tien dagen alleen een beetje trainen mag Donar weer het basketbalveld op voor de eerste wedstrijd in hun play-offs. De verrassend voor de halve finale geplaatste Rotterdam Basketball is de tegenstander.

Donar treedt aan zonder Evan Bruinsma maar Bradford Burgess is wel weer hersteld. Burgess als speler in de starting five heeft het lastig bij de start. Rotterdam Basketball lijkt in het eerste kwart een antwoord te hebben op de aanval van Donar. Frivole snelle aanvallen onder leiding van Setty zorgt voor een kwart met weinig verschil.

Een speler die bij de bezoekers niet uit de verf komt is de topscorer van het seizoen, Kanda. De geleende speler van Antwerp Giants was in game drie tegen Den Bosch nog goed voor 40 minuten speeltijd en 36 punten.

Maar zonder hem blijven de bezoekers in het spoor. Coach Salomon ziet voor zijn team zeker kansen in de serie tegen Donar. Gebaseerd op eerdere uitslagen dit seizoen lijkt dat zeer optimistisch.

Na het eerste kwart is het 25-16 dankzij een buzzerbeater van Pasalic en heeft Rienk Mast al een paar minuten gespeeld. De 2.04 meter lange jonge center krijgt vertrouwen van coach Braal.

In het tweede kwart golft het op en neer en de negen punten voorsprong gaat terug naar twee zelfs. Direct gaat Donar in de aanval en zet een kleine run neer en heeft zeven punten. Een aantrekkelijk maar niet super goede eerste helft wordt afgesloten door een score van Kanda bij 42-38.

Na de pauze komt een ander Donar het parket op. Onder aanvoering van Pasalic voert Donar het tempo op en komt het passing-spelletje en schieten weer op gang. Waar bij de rust het gat nog vier punten was loopt het nu heel snel op. Rotterdam Basketbal kan het simpelweg niet meer bij benen. Donar maakt in dit kwart 15 punten meer en zo lijkt de game ineens beslist te zijn. Het is 69-50 met nog een kwart te gaan.

“Wij hebben naar ons kunnen gepresteerd. We zijn dus ook tevreden. Ik kan zien dat een aantal van mijn spelers het zwaar beginnen te krijgen”, aldus Rotterdam-coach Salomon.

De spanning is uit de game en de druk aan beide zijden qua verdedigen is er af. Zo wordt er in dat laatste kwart nog veel gescoord. Dourisseau krijgt een onsportieve fout voor een actie op Theeuwkens. De forward van Donar rent direct na de actie met een grimas op zijn gezicht richting de bank. Het is nog onduidelijk wat de forward heeft overgehouden aan de actie.

Theeuwkens benut zijn kansen en zal uiteindelijk samen met Boyd topscorer worden voor zijn team. Curry wordt met 21 punten uiteindelijk topscorer voor Donar.

“In de wedstrijd tegen Den Bosch hadden we ruim 1000 bezoekers. Ik verwacht dat we tegen Donar ook iets van ruim 1200 toeschouwers mogen verwachten. Dat is voor ons heel mooi. Voor het team is het nu een beetje rusten. “, aldus coach Salomon.

Donar-coach Braal heeft niet heel veel te vertellen over de game. “Wij beginnen erg roestig dat je kun zien in de eerste kwarten. We spelen tien minuten redelijk en dan is het tien minuten het kijken niet waard. We moeten nog in dat play-offs ritme komen van knokken en rebounden. Het zou ons helpen als Bruinsma terug keert. Hij heeft meegetraind dus het is een kwestie van dagen.”

De 96-77 overwinning zorgt voor een 1-0 voorsprong in de halve finales voor Donar. Op Hemelvaartsdag is game 2 in Rotterdam.