Donar pakt Istanbul BBSK in en start Europe Cup seizoen uitstekend

De FIBA schreef in hun vooruitblik voor het nieuwe Europe Cup-seizoen dat Donar in een de zwaarste poule zit. Een groep met twee Turkse en een Belgische tegenstander. Teams met veel ervaren spelers zoals Axel Hervelle bij Charleroi. De FIBA pikte zelf Semir Erden eruit als een opvallende speler bij de tegenstander Istanbul BBSK. De Turkse center heeft NBA-ervaring en is een zeer goede speler en met zijn lengte een echte sta-in-het-veld.

Braal gaf na de game tegen New Heroes Basketbal al aan dat Donar goed moet spelen om een kans te hebben om te winnen. Donar begint ook goed en opent direct de score. Istanbul heeft snel daarna een ongelofelijke airball en die geeft al aan dat het team nog geen oplossing heeft voor het verdedigen van de thuisploeg. Ondanks dat er niet veel wordt gescoord zorgt Hammink met een heerlijke coast-to-coast actie voor een gat van 9 punten. Na de eerste periode is het tot 7 puntjes geslonken maar Donar leidt dus wel met 17-10.

Arvin Slagter zorgt direct bij start van kwart twee voor tien punten voorsprong. Zou het dan mogelijk zijn om die Turken te pakken? In het tweede kwart dwingt Donar de tegenstander wel tot een andere manier van verdedigen. Istanbul BBSK heeft in dit kwart het arbitrale trio wel een beetje in het voordeel. Erik Braal ziet zich bij 28-19 genoodzaakt om Wall te vervangen door Mast. De jongeling heeft verder niet meer gespeeld maar maakt wel een fraaie score.

De foutenlast zorgt voor veel vrije worpen en vooral de Pool Kulig scoort zo veel punten. Halverwege kwart twee heeft die al 14 puntjes bij elkaar verzameld. Hij zorgt er voor dat zijn team in het spoor blijft van de thuisploeg.

Istanbul BBSK is een middenmotor in de Turkse Liga met een aantal zeer grote clubs zoals powerhouse Fenerbahce. Ondanks dat het team een grote collectie stevige mannen van behoorlijk postuur laat het niet zien een super team te zijn. In dat tweede kwart blijven ze vooral bij doordat Kulig veel fouten forceert. Ze komen even terug tot 33-30 maar als Koenis een fraaie driepunter benut is het gat alweer 10 puntjes. Holloway zet de eindstand van de eerste helft neer bij 41-33.

Terechte voorsprong want Donar heeft het betere teamspel. Opvallende acties zijn de drives van Hammink. Vooral Jason Dourrisseau is het de drijvende kracht achter Donar in die eerste helft.

In kwart drie zorgt Grant Sitton vanaf de driepuntslijn voor 56-42 voorsprong. Hij maakt zelfs nog een fantastisch schot in de zoemer van de schotklok. In de relatief beperkte speeltijd maakt hij 11 punten en levert een nuttige bijdrage voor Donar. Callahan doet dat ook met een fraai shot maar als hij een turnover begaat komt Istanbul BBSK terug. Na vrije worpen van Kulig is het 64-60 en wordt het spannend. Dichterbij dan die vier punten komt de tegenstander niet en het laatst kwart zal beginnen bij de stand 68-62.

Waar Kulig driftig op los scoorde in de eerste kwarten komt Holloway aan het eind van het spel een beetje los. Hij maakt vijf punten op rij en brengt de teams terug tot 70-67. Het begint billenknijpen te worden in de sporthal in Leek.

Dourisseau geeft zijn team weer een beetje lucht na een driepunter. Daarna is het vooral Teddy Gipson die opstaat. De kleine veteraan van Donar pakt zijn verantwoordelijkheid. Mooie passes maar ook een aantal belangrijke scores zorgen er voor dat drie minuten voor tijd het duidelijk is dat Donar gaat winnen. Een tweepuntertje zorgt voor de stand 84-74 en dat is afdoende. Slagter en vervolgens Gipson maken nog een driepunter waarbij de Amerikaan de bal van heel ver door het netje laat glijden. Het is 90-81 als de wedstrijd voorbij is en zo pakt Donar direct de volle buit.

Ondanks dat Istanbul BBSK een goede tegenstander is doet Donar geen moment onder voor dit team. Hangt er een bepaalde magie in de sporthal in Leek? Vorig seizoen werd de opening van de Europe Cup tegen ESSM Le Portel ook gewonnen. In ieder geval biedt deze overwinning perspectief voor de game in Istanbul.

Volgende week gaat Donar verder met een uitwedstrijd in Izmir.