Donar – Rotterdam basketball

De guard Mason-Griffins heeft niemand gezien in Martiniplaza. Maar gelukkig kunnen de fans vanavond wel weer Ross Bekkering aan het werk zien. Samen met natuurlijk de nieuwe guard Lance Jeter. Vorig seizoen kwam die ook na de start pas bij het team. Zijn invloed op het team en de prestaties was toen heel groot. Nu is de hoop op hem gevestigd dat hij de missing link is in het moeizaam spelende Donar.

In de eerste twee kwarten zien we wel een Donar die we dit seizoen nog niet veel hebben gezien. In de aanval is het minder statisch dan in voorgaande wedstrijden. Het levert mooie aanvallen op en ook heel snel een grote voorsprong voor Donar. Rotterdam komt er namelijk in de eerste helft niet echt aan te pas. Na 6-6 gaat het heel snel naar 12-6 en met nog minder dan twee minuten te gaan in het eerste kwart is het al 21-8. De wedstrijd was geopend met een heerlijke alley-oop van Bekkering op aangeven van Dourisseau. Jeter zijn eerste minuten zijn weer goed. Hij speelt alsof die al maanden mee traint met de ploeg. Terwijl hij op het veld staat na nog maar een training met het team.
“Verbazingwekkend he, hoe die na een enkele training al mee speelt”, aldus Braal.

Donar haalt 27 punten in het eerste kwart wat opvallend veel is. Opvallend is dat Bubnic een technische fout krijgt voor flopping.

In het tweede kwart is er opnieuw te genieten van een heerlijke dunk van Bekkering. Hij is met 14 punten in de eerste twee kwarten al lekker op dreef. Zijn team loopt steeds verder uit en het lijkt een eenvoudig avondje te gaan worden in Martiniplaza.

In Groningen wordt tijdens de pauze altijd een wedstrijdje vrije worpen gooien gehouden tussen twee personen uit het publiek. Zelden tot nooit lukt het de winnaar om vanaf de middenstip vervolgens ook te raken en zo kans te maken op een reis naar de NBA. Vanavond is het zowaar gelukt. Daarnaast viel er nog meer te beleven buiten de wedstrijd om. Het basketbal in Groningen bestaat 65 jaar. Zo had men een waar Donarmuseum ingericht met heel veel prullaria uit de historie. Tenues uit de jaren zeventig en tachtig en was er een video te zien van de kampioenswedstrijd in 1982. Hele fraaie compilatie en verzameling over het verleden.

Het jubileum van de club werd opgeluisterd met een ruime zege op Rotterdam. De ploeg van coach Salomon won weliswaar het derde kwart maar spannend kon het niet meer worden. De inbreng van Anderson op zijn team is groot. “Hij is belangrijk voor ons maar vanavond zag je nog niet wat die echt voor ons kan betekenen. Nu was die nog niet echt op het team gericht. “, aldus Salomon. Daarnaast was lange man Stein vooral in de rebounding goed bezig want met vijftien rebounds mag je spreken van een puike prestatie.

De twee laatste kwarten zijn in amusementswaarde wel minder dan de eerste twee. Dat ondanks de spetterdunk van Dourisseau en een bal die vast zit tussen de ring en het bord. “We hebben denk ik 2 1/2 kwart goed gespeeld maar zoals het midden van kwart drie moet beter. Ik zie dat we daarin beter worden want tegen Leiden hadden we twee goede kwarten. Maar het moet nog steeds wel beter. Vooral van Will en Chase verwacht ik nog wel iets. De wedstrijd tegen Zwolle is een goede graadmeter”, aldus Braal.

De rentree van Jeter gaat de ploeg absoluut helpen. Maar het is nog te vroeg om al te concluderen dat hij de missing link is. Een wedstrijd tegen Rotterdam is geen goede graadmeter. Maar op 6 februari heeft Donar thuis de koploper op bezoek en dan kan het team laten zien dat het beter is geworden met Lance erbij.