Donar sluit een fantastisch Europees seizoen af met overwinning

Op een dag met Italiaanse temperaturen en een dweilorkest buiten voor Martiniplaza neemt Donar het op tegen Umana Reyer Venezia. De bezoekers maken de eerste score. Koenis maakt middels een driepunter de eerste score voor Donar. Venezia mist ondertussen drie verre ballen op rij en Donar kan zo de leiding nemen. Venezia blijft constant op het vinkentouw met paar puntjes minder.

Bij 11-8 wordt de wedstrijd stilgelegd door de scheidsrechters. Een van de schotklokken weigert dienst en de reserve klok wordt onder het stof vandaan gehaald. Uiteindelijk wordt de klok niet vervangen en na ruim tien minuten oponthoud gaat de game verder.

“Wij speelden niet goed voor de break vanwege de schotklok”, aldus coach De Raffaele.

Opvallend is de ruimte die Bruinsma krijgt van de Italianen. Hij maakt elf punten in vijf minuten en zorgt ervoor dat Donar aan de goede zijde van de score blijft. Even later is Burgess die een driepunter binnenschiet na een prachtige aanval. Donar slaat een gaatje van zes punten maar binnen een minuten zijn de Italianen weer bij en met een stand van 24-24 worden het eerste kwart afgesloten.

Donar opent sterk het tweede kwart met 5-0 run waardoor Reyer Venezia direct een time-out neemt. Het duurt geruime tijd maar halverwege het kwart neemt Reyer Venezia even een voorsprong. De ploeg met goede spelers zoals Bramos, Haynes en Daye wordt nooit echt onrustig van de situatie. Donar is in het eind van dat tweede kwart wat ongelukkig. Het team leidt zes punten maar Dourisseau maakt een kleine fout en de schutter van een driepunter mag driemaal naar de vrije worplijn. Verschil gehalveerd en de laatste aanval van Donar leidt niet tot een score en zo gaan de teams rusten bij 44-41.

Donar heeft gezorgd voor extra vermaak en in de rust verschijnt een heus dweilorkest op het parket. Na de rust komt Curry snel op drie fouten en spoedig Donar al vier teamfouten. Reyer Venezia blockt ook tweemaal een schot en kan dan de leiding overnemen. Zo golft het op en neer en is het een heerlijk vermakelijke pot basketbal. Als Donar drie punten voorstaat gooit Koenis in een ultieme poging de bal door de ring. De klok voor de tijd ging inmiddels ook af. Had de bal de hand van Koenis al verlaten voordat de tijd verstreken was? Bij Donar is men duidelijk van mening van wel.

Donar opent het vierde kwart met een soort van full court press om maar weer in balbezit te komen. Een tweemaal driepunters van Curry geeft Donar ineens vleugels. Als Venezia tweemaal een verre bal mist is het plots 70-60 en met nog zeven minuten te spelen de finale dichtbij. Reyer Venezia raakt niet van slag en als coach Braal Brandon Curry naar de bank haalt is het ineens Daye. De ex-NBA-speler scoort vier punten op rij en maakt dat Donar nog niet naar de finale gaat. Curry ging naar de bank vanwege vier fouten evenals Pasalic.

“Ik haalde hem naar de kant om hem even buiten de radar van de scheidsrechters te houden en hem zo te beschermen”, aldus Braal.

In het foutenfestival wat zich afspeelt in de laatste minuten gebeurt er niet veel meer. Behalve dat Daye bij de stand van 81-74 een fout betreed wat gewoon dom is. In plaats van gewoon een score toe te staan en daarmee Donar tot twee scores te dwingen om aan tien punten te komen blijft het nu bij een enkel schot. Donar gebruikt dit buitenkansje niet en Bramos maakt een eind aan alle aspiraties voor Donar middels een driepunter.

Ondanks een nederlaag “on aggregate” wint Donar ook deze wedstrijd mag het met een trots gevoel afscheid nemen van een enerverend Europees seizoen.

De Raffaele en Haynes benadrukken na afloop de fantastische sfeer in Martiniplaza. De coach vervolgd met :”Donar is een heel stug team. Ze maakten moeilijke shots in dat laatste kwart. Voor ItaliĆ« is het goed dat we een finale hebben tussen twee teams uit ons land.”

Braal is vooral toch trots. “Trots dat we winnen en mooi om te zien dat we inderdaad competitief kunnen zijn tegen dit soort tegenstanders. Dit was het sterkste team wat we tegenover ons hebben gehad dit seizoen. Details beslissen het maar we winnen wel en we zijn trots.”

Donar mag oprecht trots zijn want het Europese seizoen was ontzettend boeiend en goed. In de Europe Cup geen enkele wedstrijd thuis in Martiniplaza verloren is een fantastische prestatie. De halve finale bereiken is evenals een meer dan uitstekende prestaties. Het is onduidelijk of het Donar zal helpen om volgend seizoen een plekje te krijgen in de Champions League maar het zou een mooie beloning zijn.