Donar – SPM Shoeters

In Martiniplaza mag Donar de ploeg SPM Shoeters uit Den Bosch ontvangen. De ploeg onder leiding van coach Sam Jones is de koploper in de competitie. Nu de selectie van Donar is aangevuld met Jeter en Sanchez rijst de vraag:”hoe ver kan deze ploeg nu komen?”.

Deze wedstrijd is dus een goede testcase voor de mannen van Skelin. Voor Den Bosch is het een goede generale voor de do-or-die game komende dinsdag voor de EuroChallenge.

Donar begint met een kleine run aan de game maar tot aan de rust is het een heerlijke close game. Het gat wordt ook nooit groter dan vijf puntjes. Leuk voor de bezoekers die ook nog eens een goede pot basketball zien.

De ploegen hebben elkaar goed geanalyseerd en aan de zijde van Donar zie je duidelijk dat Johnson speciale aandacht geniet. De Amerikaanse center is voorzien van flink veel kilo’s om in de strijd te gooien. In de onderbreking heeft die maar vijf puntjes maar hij wordt door minimaal twee mensen verdedigd onder de basket.

Een bekend probleem van double-teaming is dat een andere speler vrij komt. Deze speler is vooral in kwart 1 Kees Akerboom. Hij mikt de ene bom na de andere door het netje en staat halverwege al op zestien punten.

Donar gaat rusten bij 37-34 nadat Wright in de buzzer nog een driepunter scoort.

Na de rust is het schot droog gevallen bij Akerboom. Maar Lance Jeter komt helemaal op dreef. De Amerikaan begint een fenomeen te worden. Hij maakt in kwart drie dertien punten maar pakt ook een aantal steals. Na een steal dolt hij drie tegenstanders om vervolgens toch nog te scoren. Vervolgens wil Jeter te snel een driepunter nemen en daarvoor wordt die beloond met een preek van Skelin en een plaats op de bank.

Hij komt terug in het veld in de laatste periode van het derde kwart. De periode waarin Donar ontzettend veel druk zet en drie steals op rij verzilverd. Donar vergroot het gat naar over de tien punten.

Den Bosch moet in de achtervoling maar staat met nog zeven minuten te gaan op 69-53. Terug komen wordt een hele kluif. Sam Jones is dan al over gestapt op de zone-verdediging. Johnson is de man die de kar een beetje trekt in dat laatste kwart voor Den Bosch. Het momentum is dan duidelijk weg bij Donar en de bezoekers komen terug tot 70-60.

Het hoogtepunt van de game is misschien wel de alley-oop van Cunningham en afgemaakt door Wright. In de laatste minuten komt Den Bosch nog terug tot zeven maar dan is het voorbij. Na een aanvallende fout van Curry en de technische fout voor Johnson maakt Donar de klus eenvoudig af en wint met 78-67.

Jones is na afloop vrij kort in zijn analyse. “We kwamen hier niet echt om te willen winnen. Ik heb geen idee waarom niet. Dat zullen we moeten bespreken. “, aldus de verliezend coach.

Ivica Skelin heeft mogelijk wel de verklaring voor zijn overwinning. “Den Bosch speelde zonder Denson, een starter die veel punten maakt. Daarnaast zitten ze tussen twee Europese wedstrijden in. Wij hebben veel rust gehad en hebben nu ook weer veel tijd voor rust. Maar ik was totaal niet tevreden met het begin. Onze start was ‘sloppy’ en zeker de eerste acht minuten speelden we zonder verdediging.”