Donar veegt de vloer aan met Leiden

Donar heeft een week met drie belangrijke en moeilijke wedstrijden. In Belgie werd er gewonnen voor de Europe Cup. Nu in de DBL is ZZ Leiden de tegenstander. Een van de ploegen samen met Zwolle en mogelijk spoedig een verbeterd Den Bosch wat Donar het moeilijk moet gaan maken op weg naar titelprolongatie.

Ruim 3000 mensen zijn afgekomen op de kraker. Na vier minuten spelen is het 5-4 en dat is de laatste keer dat het gaatje maar een puntje is. Donar heeft het niet heel moeilijk in die eerste twee kwarten met ZZ Leiden. Terwijl de ploeg door het ontbreken van Drew Smith met een man minder moet spelen.

Overigens missen de tegenstanders Cashmere Wright die mogelijk zelfs out is voor de rest van het seizoen.

Beide ploegen spelen zeker in de eerste helft geen hele goede pot. Gevolg is ook dat de score laag blijft maar na kwart 1 is het wel al 18-9 voor Donar. De ploeg van Vervaeck kan in het spoor blijven en brengt het gat terug tot 7 punten bij de rust. Opmerkelijk is dat vier spelers van Leiden tot dan toe voor de punten hebben gezorgd.

“Zeker ons tweede kwart was niet goed. Concentratie verlies en slordig spel.”, aldus Erik Braal.

Jeter en Koenis zijn dan de topscorers voor beide ploegen. Diezelfde Jeter is een van de aanjagers van het ongelofelijke derde kwart. Een gat van zeven punten is nog goed te maken maar niet als je dan in het derde kwart maar drie punten scoort en twintig punten tegen krijgt. Een van de oorzaken hiervoor is dat Leiden niet als team speelt. Jansen schiet en schiet maar mist vooral. Over de gehele wedstrijd eenmaal raak en twee airballs.

Als de rook is opgetrokken na het derde kwart is het 54-30 en kunnen de boeken dicht. De belangrijke spelers kunnen uitrusten op de bank. Het laatste kwart is voor de formaliteit en waar Jeter met 19 punten natuurlijk een behoorlijke stempel drukt op de wedstrijd is het vooral Fieler die de fans op de banken krijgt.

Zeventien punten maar vooral vijf fraaie blocks is natuurlijk een mooi resultaat. In de laatste minuten spelen alle jonge spelers en krijgt de kern vooral rust. “Nu hebben mannen zoals Jeter wat meer rust kunnen nemen en we hebben Dourisseau kunnen testen. Dat ziet er goed uit. Maandag gaat het gips van Drew zijn voet en dan weten we meer. Geen idee of die dinsdag speelt.”, verteld Braal.

“Mijn jongens kwamen met het idee om serieus tegenstand te bieden tegen Groningen. Ze zijn ontgoocheld nu. We zijn met de neus tegen de muur gelopen. Tuurlijk wisten we dat er nog veel werk was te doen en dat is nu weer onderstreept.”, aldus de verliezend coach Vervaeck.

De derde belangrijke wedstrijd van deze week is tegen het Hongaarse Egis Körmend. De ploeg waar vorig seizoen thuis van werd gewonnen en uit verloren. “Ze zijn een andere ploeg dan vorig jaar. Veel atletischer en mogelijk sterker zelfs. Dat gaat voor ons een hele kluif worden”, verteld Braal over de volgende tegenstander in de FIBA Europe Cup.