Donar verpletterd New Heroes Den Bosch in de eerste kwart finale

Twee dagen na de ruime overwinning tegen BAL Weert en de een hoogtepunt van 30 punten van Rienk Mast mag Donar weer aan de bak. Op een ongebruikelijke maandagavond zijn de fans naar Martiniplaza afgereisd. De New Heroes uit Den Bosch brengen een bezoek aan Groningen. De eerste wedstrijd van het tweeluik voor de kwart finale van de NBB Beker.

New Heroes Den Bosch zijn de laatste weken goed op dreef ondanks de vele personele wisselingen. De thuisploeg heeft een moeizame periode achter de rug en de nieuwe stevige kerel Dendy moet zijn draai nog vinden.

De situatie van een soepel spelend Den Bosch en een moeizaam Donar gaat ook op voor de eerste minuten van de game. De gastheren lopen dankzij William snel richting 4-10. “De schoten vielen niet maar ik had wel het gevoel dat we de goede dingen aan het doen waren”, aldus Braal over die eerste minuten. Er staat dan nog ruim 6 minuten te spelen op de klok. De nieuwe helden van New Heroes raken daarna in heel rap tempo hun status van helden kwijt. De nieuwe held op het veld is Teddy Gipson maar die speelt voor de thuisploeg.

In eerste minuten met Gipson laat hij zich nog niet scorend zien maar Donar komt wel op stoom. Het dendert van 4-10 naar 18-10 na het eerste kwart. De eerste rust is aangebroken en de bezoekers zijn dus bijgehaald dankzij een 14-0 run.

New Heroes Den Bosch opent de score in kwart twee en daarna gaat Gipson weer los. Na 13 punten op rij voor hem is het 26-12. De kleine achterstand is definitief omgebogen naar een voorsprong. Het verschil tussen de ploegen wordt in dat tweede kwart snel heel groot. Zeker als Koenis twee keer op rij een speler van Den Bosch blockt. Het is dan 33-19 en het ziet er goed uit voor Donar. Ondanks dat Mast wordt afgestopt door Williams gaat de Donar-trein gewoon verder. Een ruststand van 45-23 was waarschijnlijk gezien de laatste wedstrijden van beide teams niet een te verwachten score.

In kwart drie wint het teamspel van de thuisploeg het van driepunters schieten bij Den Bosch. Vooral in de laatste minuten van kwart drie levert dit heel veel easy points voor Donar. Driepunter geschoten, mis, rebound voor Donar en een pass en de bal glipt aan de andere kant door het netje. Zo krijgt Donar zo 8 punten in de schoot geworpen. Deze easy points zijn nog steeds meer dan New Heroes Den Bosch in dit gehele kwart maakt. Zes punten en zes fouten in tien minuten spelen hoort niet bij de ploeg van Ivica Skelin. Het is 65-29 na drie kwarten te spelen en ondanks dat er dan nog vijf kwarten te spelen zijn in deze kwart finale kun je dan al wel concluderen dat het gespeeld is.

Het spelbeeld van de laatste minuten van het derde kwart in die laatste tien minuten niet meer. Het niveau wordt er niet beter op maar voor het thuispubliek is het vermakelijk. Den Bosch maakt wel meer punten dan in het vorige kwart maar het verschil is te groot. Alle spelers mogen voor Donar speelminuten maken. De jonge Rienk Mast levert ook in deze game een positieve bijdrage en maakte de laatste punten van Donar middels een dunk. Daarmee wordt het 87-44 en is het zeer onwaarschijnlijk dat Donar niet de halve finale van de NBB Beker heeft bereikt.

Ivica Skelin is zoals altijd heel kort en krachtig in zijn visie over de wedstrijd. “Ze hebben ons verpletterd, ze zijn een sterke tegenstander en hebben ons gedomineerd. We hadden geen kans.”

Skelin zijn collega Braal is zeer tevreden. “We hebben verdedigend goed gespeeld. Dit is wel de manier waarop we willen spelen en dan hebben veel tegenstanders het moeilijk. Ik ben dus al met al zeer tevreden en hoop dat we nu de ondergrond hebben gevonden waarop we verder kunnen bouwen.”