Donar verrast en wint in Varese en kan nu plaatsen voor play-offs als lucky loser

Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd zijn er allerlei scenario’s voorbij gekomen waarbij Donar alsnog naar de volgende ronde kan als een lucky loser. Maar het spel van de laatste wedstrijden geeft weinig hoop dus heeft Donar daar wat te zoeken? Maar om nog echt kansen te hebben om als lucky loser door te gaan is zelf winnen in Varese van belang. De Italiaanse ploeg is een sterke tegenstander en in Martiniplaza had Donar het moeilijk en ging uiteindelijk ten onder.

In Italie begint Donar vrij goed en kan het prima zijn tegenstander volgen. Zo is er geen verschil tussen de teams na het eerste kwart. De score van 15-15 is vrij laag ook dus dat is in het voordeel van Donar want tempo ligt niet zo hoog.
Na de eerste korte break gooit Cunningham een hele verre bal binnen en is het 15-18. Nadat Varese gelijk maakt zet Donar een kleine run neer die gevolgt wordt door een 6-0 run van de thuisploeg. Zo golft het spel op en neer en pas tegen de rust kan Varese een gaatje van vier pakken. Mede ook doordat Gipson twee uitgelezen kansen voor een score niet kan afronden.

De kleine Amerikaan is samen met Jeter het duo wat de kar trekt. Jeter maakt vooral veel punten en zijn collega maakt vooral de belangrijke ballen. Het is dan 35-31 bij de rust en geen groot gat. Maar als je 2 uit 14 tweepunters scoort is dat bijna een wonder te noemen.

Jeter opent het derde kwart en Donar kijkt lange tijd tegen een kleine achterstand aan. Maar een goede 12-0 run brengt Donar van 43-36 naar 43-48 en weer aan de leiding. Het gat wordt zelfs acht punten na drie kwarten spelen.Het is 48-56 bij de start van het laatste kwart.

Een ruime voorsprong en Donar speelt zeker beter en geconcentreerder dan in de laatste wedstrijden. Het aantal turnovers is beperkter maar goed is het zeker nog niet. Vloeiende lange aanvallen lopen om de vrije man te vinden zijn er nog weinig. Het inside-outside spelletje kan ook nog wel wat verbetering gebruiken maar er is vooral veel beweging ver van de ring. Maar de energie zit weer in het team.

Tot drie minuten voor het fluitsignaal bij 59-65 is er eigenlijk nog niets aan de hand voor Donar. De kansen voor een stunt nemen toe. Maar de Italianen geven zich niet zomaar gewonnen en op 1:46 is het 65-65. In de volgende aanvallen komt geen van de ploegen tot een score. De topscorer van de game maakt op tien seconden voor het eind een driepunter en 65-68. Amper nog tijd en drie punten dat zou natuurlijk geen probleem moeten zijn. Die overwinning is in de pocket.

Helaas zoals Marco Borsato ooit zong:”dromen zijn bedrog”. Het was te verwachten dat Donar een Varese-speler naar de vrije worplijn zou sturen. De eerste bal glijdt door het netje maar je moet in dit soort situaties wel opletten voor de tweede vrije worp. Mogelijk wordt die opzettelijk gemist en pakt men een rebound. Dat gebeurt dus, de tweede vrije worp gaat mis en Varese pakt de aanvallende rebound en scoort. Na de score volgt het fluitsignaal en bij 68-68 gaan de ploegen zich opmaken voor de verlenging.

Donar loopt enkele minuten achter Varese aan maar dan is er Teddy Gipson. Hij maakt belangrijke scores en met vijf punten op rij brengt hij zijn team eigenhandig aan de leiding. Het is 75-78 en Varese scoort maar dat is niet genoeg. Topscorer Jeter mag vanaf de vrije worplijn de eindstand 77-80 op het bord zetten.

Een belangrijke overwinning die ook goed is voor het moraal van Donar. Het team speelde wel beter dan in de vorige games maar de balans is nog niet hersteld,. Lance Jeter met 24 punten en Gipson slepen uiteindelijk de ploeg er door heen. Hopelijk is het genoeg om als nog door te gaan als lucky loser.