Donar wint een prachtig basketbal gevecht van Pinar Karsiyaka

Donar won in Turkije in een spannende game van Pinar Karsiyaka en dient vanavond andermaal te winnen van deze ploeg om uitzicht te houden op de volgende ronde. De bezoekers zijn eigenlijk wel al zeker van een plekje in die volgende ronde. Donar won in Turkije in een zeer vijandige sfeer. “Het was fantastisch om te merken dat de fans stil werden en uiteindelijk zelfs de arena verlieten”, vertelde Erik Braal recentelijk tijdens een persconferentie.

De Turken openen de wedstrijd beter en leiden al snel met zeven puntjes. Ze maken veel schoten waaronder moeilijke ballen. Donar heeft vergelijkbare goede schoten maar ze vallen niet in dat eerste kwart. Zo gebeurt het dus dat halverwege het eerste kwart het gat op negen punten staat. Vooral de Amerikanen Walker en Chatman dragen het team naar een 18-26 voorsprong in dat eerste kwart.

In de eerste vijf minuten van het tweede kwart loopt het verschil op tot maximaal 12 punten (24-36) voor Pinar Karsiyaka. De bezoekers zijn een taaie ploeg voor Donar en aan alles kan je zien dat het team van Braal op zijn best moet zijn. Een beetje verslappen en de bezoekers lopen weg maar dat gebeurt dus niet. Een reden hiervoor is dat Donar heel zuinig is op de bal en de bal deelt.

Vlak voor de rust neemt het verschil af want de ballen vallen minder goed voor de Turken en iets beter voor Donar. De rust begint bij 41-45 en is te overzien. Belangrijkste scorende speler dan is Pasalic die over de hele wedstrijd een goede game heeft maar vroegtijdig moet gaan zitten met vier fouten.

Na de rust is het Sek Henry die Donar doet wankelen. Vanuit alle hoeken en gaten raakt hij en scoort 16 van de 23 punten voor Pinar Karsiyaka dat kwart. “We verdedigden hem op een manier dat hij die schoten kon nemen maar nu maakte hij ze ook allemaal” , aldus Braal. Het maakt wel dat Donar zelfs twee punten verder achter komt.

Waar Henry een belangrijk aandeel heeft in kwart drie is het Arvin Slagter die dat heeft namens Donar in het laatste kwart. Halverwege dat kwart begint het gevoel van een sensatie toe te nemen in Martiniplaza. In een paar aanvallen van de thuisploeg begint duidelijk te worden dat de Turkse verdediging scheuren begint te krijgen. Een layup open naar de basket met verdedigers mijlen ver vandaan is een signaal.

Als er nog vijf minuten te spelen zijn is het 75-76 en is het gat gedicht en wordt het duidelijk dat Donar kansen heeft. De spelers van de tegenstanders worden duidelijk moe. Arvin Slagter krijgt zo een open schot, hij had nog maar drie punten gemaakt maakte een hele belangrijke driepunter. Kort daarop nog een score gevolgd door nog een driepunter. Die driepunter zorgt voor dat Donar echt aan de leiding gaat. Als er dan vanuit een turnover nog een score van Hammink volgt is het lot bezegeld voor Pinar Karsiyaka. Slagter maakt in die laatste minuten zeven hele belangrijke en beslissende punten.

Donar is tot het uiterste gegaan in deze fantastische game van hoog niveau. Het pakt zijn vierde overwinning in deze poule. ” Dit soort wedstrijden van dit niveau zijn toch fantastisch! Jammer dat we dit gewoon niet vaker hebben.” , vindt Erik Braal.

De delegatie van de bezoekers die aanwezig zijn bij de persconferentie loven vooral de sfeer in Martiniplaza. Voor hun is het resultaat goed genoeg voor de volgende ronde tenzij ze verrassend ten onder zouden gaan tegen Istanbul BBSK.

“Het is toch niet te geloven dat je vijf wedstrijden moet winnen voor plaatsing naar de volgende ronde? Tegen Spirou wordt het weer een flinke kluif maar ik ben zeker positief gestemd. Ik zie aanknopingspunten om ook die game te winnen.”, aldus Braal.

Donar zal inderdaad nog een vijfde overwinning moeten behalen om de volgende ronde te halen. Komende dinsdag is de afsluitende game tegen Spirou in de Martiniplaza. “We moeten een full house hebben en laat Martiniplaza shaken!” , is de oproep van Erik Braal.

De overwinning is een zeer puike prestatie en een paar statistieken zijn noemenswaardig. De ploeg heeft 27 assists en maar 9 turnovers. Daarnaast het is verschil tussen de banken 47-13 in het voordeel van Donar. Koenis heeft overduidelijk met 27 minuten de meeste speeltijd gehad. De key players van de tegenstander staan 35 minuten in het veld en dat is zeker een factor die een rol heeft gespeeld bij deze overwinning.