Donar wint laatste krachtmeting voor Europe Cup

Voorafgaand aan de game worden oud-bestuurslid Gaaike Euwema en oud-voorzitter Gert Kiel in het zonnetje gezet en benoemd tot erelid van Donar. Maar de meeste aandacht gaat uit voor de terugkeer van Ivica Skelin in Martiniplaza. Hij krijgt een zeer uitgebreid applaus van het publiek. “Het geeft me een warm gevoel en dat applaus betekent meer voor mij dan prijzen en overwinningen. Het toont dat je wordt gewaardeerd. Het is ook een plezier om te spelen dan in een halletje voor 50 man”, aldus Skelin.

Beide teams staan aan de vooravond van de groepsfase in de Europe Cup. Braal gaf na de game tegen Aris Leeuwarden al aan dat zo’n wedstrijd tegen Den Bosch heel prettig is. Een goede voorbereiding richting de eerste wedstrijd tegen Istanbul BBSK. “Als we goed spelen hebben we een kans tegen de fysiek sterkere tegenstander.”, aldus Braal.

Voor New Heroes opent het bal tegen het Tsjechische Pardubice. “Ik heb echt geen idee over het team. Heb drie dagen om me voor te bereiden”, vertelt Skelin.

De start van deze game is close en heel energiek. Beide teams hebben er zin in want de energie spat er vanaf. Het duurt ook enkele minuten voordat Donar het eerste gaatje van de game heeft opgebouwd. New Heroes Den Bosch laat het gat oplopen tot zes punten en komt dan middels een bommetje terug tot 15-12.

In een paar ongelukkige momenten voor Donar waaronder een airbal van Koenis en Sherrill die heel makkelijk een driepunter mag maken. New Heroes Den Bosch komt zo terug tot 20-18.

Shane Hammink scoort nog niet veel voor Donar, het is ook de vraag of dat van hem wordt verwacht. Hij maakt aan het eind van het eerste kwart wel een nuttige fout. New Heroes heeft nog 2,5 seconde voor balinname en schot. Een beetje vreemde setup volgt want de eerste man aan de kant van de bezoekers die de bal krijgt is Oudendag. Die zal dat laatste schot niet nemen en dan wordt het schot van Sherrill uiteindelijk geblockt door Gipson. Daarmee is de stand na kwart 22-18.

Als Den Bosch zijn 19de punt maakt is het moment gekomen voor Donar om middels eenvoudige breaks en aanvallen uit te lopen naar 29-19. Het is duidelijk dat zeker in de eerste helft New Heroes Den Bosch de tegenstander niet makkelijk wil maken. Den Bosch komt terug na een driepunter van Henson tot 33-30.

Dourisseau de man van de wedstrijd bij Donar drukt vervolgens af voor een bommetje in de schotklok. Een beetje lucht weer maar New Heroes Den Bosch geeft niet veel toe. De ruststand wordt bepaald bij 41-37.

De eerste minuten na de rust zijn heel spannend. New Heroes Den Bosch komt door twee driepunters van Sherrill terug aan de leiding. Braal moet ongebruikelijk snel al een time-out aanvragen in dat derde kwart. Donar heeft heel veel moeite om de kleinste man van het veld af te stoppen. Het is dan 41-44 en dan volgt een run van Donar.

Het duurt een minuut en dan is er de time-out van Skelin want Donar is met 47-44 weer aan de leiding. Als Devon van Oostrum nog een onsportieve fout maakt op Cunningham blijkt dat het verzet gebroken is. Donar spurt weg bij de tegenstander. Dourisseau maakt een driepunter en maakt 61-51.

Als Henson de bal wil innemen staat Donar in een full court press en die levert direct een turnover op voor New Heroes Den Bosch. De mannen van Braal doen niets met het buitenkansje maar in de volgende aanval legt Sitton aan voor een heerlijke dunk.

In het laatste kwart is het Sherrill die de bezoekers weer dichterbij brengt. Donar brengt halverwege het verschil nog boven de tien puntjes. Maar de tegenpartij is een taaie ploeg. Van 75-65 met nog drie minuten te spelen is het 79-75 vijf seconden voor het einde. Cunningham maakt maar een vrije worp maar Van Oostrum loopt met bal in de hand over de lijn. Geen laatste schot meer en Donar wint met 80-75.

Voor de toeschouwers een mooie pot om te zien en een hele goede game voor Dourisseau. Hij wordt topscorer met 20 punten waar Sherrill tot 19 komt.

Skelin: Groningen verdiende. Offensieve rebounds en turnovers. Veel easy points in transitions. We hebben gevochten tot het eind. Ik moet beste uit ze halen. Thanks to the people. Applaus betekent me meer dan bekers en prijzen. Dat betekent veel voor mij. Het is een plezier om hier te spelen.

“We hebben gevochten tot het eind. Maar Groningen verdiende de overwinning. Ik denk dat de game is beslist op twee fronten namelijk de aanvallende rebounds en turnovers. Zij maakten heel veel ‘easy points’ hieruit. Donar is net een machine, zij halen een speler naar de kant en een speler met dezelfde kwaliteit komt er voor in de plaats. Dat is voor ons heel moeilijk en dan missen we ook nog bijvoorbeeld Wessels.” , aldus verliezend coach Skelin.

Braal na afloop:”wij spelen drie kwarten goed en hebben veel tweede kansen. Onze verre schoten vielen niet zo goed en het is goed om te zien dat we vanavond dan naar oplossingen inside zoeken. Maar de bibbers die we hadden om de wedstrijd op slot te gooien zag er niet goed uit. We staan met 14 punten voor en dan komen ze door allerlei slordigheden van ons weer dichterbij. Als de driepunters ook nog een beetje beter zouden zijn dan stapten we met +20 van het veld. Zo’n wedstrijd als deze is lekker in aanloop naar de Europe Cup en Den Bosch zal het ons lastig gaan maken dit seizoen.”