Donar – ZZ Leiden

De serie tussen ZZ Leiden en Donar is begonnen met een spannende pot in Leiden. De thuisploeg won deze wedstrijd. Voor Donar is het vanavond dus zaak om te winnen. De opgave van winnen ‘on the road’ is al moeilijk genoeg.

ZZ Leiden opent de score maar als Jeter 7 punten op rij scoort gaat Donar voor het eerst aan de leiding. Na zes minuten spelen in het eerste kwart neemt Groningen de leiding over. In de laatste minuut slaat Groningen zelfs een klein gaatje. 23-17

In deze fysieke wedstrijd loopt de foutenlast snel op. Van der List heeft al drie fouten net na het beginnen van het derde kwart. Leiden loopt weer een paar puntjes binnen totdat Eddy Casteels als coach een technische fout krijgt. Donar maakt optimaal gebruik van deze kans en plaatst een 6-0 run.

Ondanks dat Groningen uitloopt is Skelin niet tevreden over de eerste helft. “Onze verdediging was niet goed. De verdediging was onze focus voor vanavond. Want 2-0 achter komen in de serie is wel heel erg moeilijk.”

Groningen gaat rusten met negen punten voorsprong, 42-33.

Het derde kwart begint op een bijzondere manier. Mark Sanchez mag eerst aanleggen voor een vrije worp. Direct na het fluitsignaal in het tweede kwart kreeg de bank van Leiden een technische fout.

Voor Donar is het ook een begin voor de opmaat naar de overwinning.

De thuisploeg pakt een voorsprong van 21 punten halverwege het kwart. De voorsprong wordt wel iets minder maar Groningen komt nooit meer in de problemen. De tweede helft is al snel niet meer spannend en door de vele fouten wordt het geen mooie wedstrijd om naar te kijken.

Veel vrije worpen waarbij ZZ Leiden ze wel ondermaats schiet. Ruim 50% en daarmee laten ze 12 punten liggen. Eddy Casteels benoemt het ook in zijn verhaal. “We missen eenvoudige ballen maar ook veel te veel vrije worpen. Deze wedstrijd was heel fysiek. Daarnaast moeten wij ook beter matchen met de opponent. Vooral op het vlak van intensiteit want anders wordt het heel moeilijk om te winnen van de huidige kampioen.”

Skelin is natuurlijk blij met de overwinning maar ondanks dat je misschien ruim en dominant wint zegt het niets. “We kunnen alle wedstrijden thuis dominant winnen maar als we uit geen overwinning pakken is het gewoon voorbij. Deze serie is lang en eigenlijk is het de vraag wie het eerst zal opgeven. Mentaal of fysiek want we spelen in zeven dagen wel vier wedstrijden. Voor zowel ons maar ook Leiden geldt dat er een smalle selectie is.”

Donderdag gaat het karavaan weer naar de 5 Meihal in Leiden voor wedstrijd drie. Statistisch gezien is ZZ Leiden in het voordeel in verband met het thuisvoordeel.