Donar wint zinderend tweede duel

De eerste wedstrijd in de serie was een nipte overwinning voor ZZ Leiden. Nu staat de druk er dus op bij Groningen want ook de twee wedstrijd verliezen zou desastreus zijn. Zoals te verwachten in deze serie geven de ploegen geen duimbreed toe.

In de eerste helft is het gat nooit groter dan vijf punten. Leiden neemt de leiding maar verliest die na een rommelige situatie. Dourisseau zou een loopovertreding hebben begaan en coach Braal is het daar niet mee eens. Aangezien het al niet de eerste aanvaring was met de scheidsrechters in de eerste minuten van de game krijgt hij nu een technische fout.

ZZ Leiden heeft geen profijt van de situatie en dan neemt Donar de leiding over bij 7-6. Chase Fieler komt het veld in bij 8-8 en hij doet van zich gelden. Vijf punten op rij voor hem. Zijn opponent Koenis is in de eerste kwarten van de game de beste man bij ZZ Leiden. Acht punten, zes rebounds en twee blocks bij rust.

De eerste korte pauze vangt aan bij 15-17. Direct bij het begin van het kwart jaagt Donar op een voorsprong. Het levert snel een voorsprong op van 24-19. Onder aanvoering van Jansen komt ZZ Leiden weer op gelijke hoogte. Het neemt halverwege het kwart weer de leiding over.
De thuisploeg maakt het vervolgens zichzelf moeilijk door drie simpele turnovers. Vervolgens nog vier mislukte driepunts schotpogingen. Maar een turnover van ZZ Leiden en een miraculeus schot geeft Donar de voorsprong bij rust. Jason Dourisseau gooit vanuit eigen bucket met een slingerworp op 0.6 seconden de bal richting basket. Martiniplaza ontploft als deze bal warempel door de ring valt en de ruststand 36-34 wordt.

Snel na de koffiepauze komen de ploegen op gelijke hoogte. Maar dan raakt Donar in een flow en loopt het ineens weg. Een 8-0 run en ZZ Leiden kan amper iets terug te doen. De ploeg van Casteels laat geen fatsoenlijke aanval meer zien. Het samenspel uit de vorige twee kwarten is zeker in de eerste zeven minuten van het derde kwart ver te zoeken. De turnover van Jansen die zichzelf vastloopt in drie Donar-spelers is misschien wel het beste voorbeeld hiervan.

De jacht om terug te komen is dan geopend maar dat lukt een beetje in het laatste kwart voor ZZ Leiden. “We komen tot aan de laatste minuut nog tot aan het raam om te kijken of we er nog iets uit kunnen slepen”, aldus Casteels.

Dat lukt ZZ Leiden niet meer en zo wint Donar in eigen huis de tweede wedstrijd in de serie. “Intens duel en vergelijkbaar met de vorige wedstrijd tussen de twee. Maar we moeten wel echt goed zijn om te winnen van die jongens zoals Jeter, Dourisseau, Bekkering en noem maar op”, verteld een Casteels die zijn ploeg een beetje in de underdog-positie wil manouvreren.

“Ik denk dat Leiden op bepaalde dingen gokt. Daar moeten we goed naar kijken. Er zijn wel wat kleine dingetjes zoals hoe verdedigen ze na de tweede pass. “, aldus Braal.

Het schot van Dourisseau komt ook nog even ter sprake. “Ik heb er wat moeite mee. Want eerst mist hij drie driepunters op rij en dan dit schot. Als ik de tegenstander zou zijn dan zou ik erg teleurgesteld zijn vanwege de klok en de scheidsrechter die hem telt”, aldus coach Braal.

“Vroeger had men toch in Nederland zo’n serie met de naam ‘Zwiebertje’? Waarom lacht men nu? Ik denk dat men een verkeerde associatie legt. Maar het was toch zo’n mannetje met een puntmuts?”, grapt Eddy Casteels.

Donderdag gaat het circus verder in Leiden en het zal afwachten worden of Casteels na game drie nog steeds in zo’n vrolijk humeur is.