Donar – ZZ Leiden

Een redelijk goed gevulde Martiniplaza zullen vanavond Mark Sanchez nog niet zien spelen. De Amerikaan is nog niet speelgerechtigd.

Leiden start de game agressief en dankzij twee driepunters van Jeroen van der List staat er na een paar minuten al een stand van 5-12 op het bord. Een time-out van Skelin brengt een verandering. Het gaatje die de gasten hebben verdwijnt.

Halverwege het eerste kwart begint het stuivertje wisselen en wordt het een heerlijk spannende game. Maar nadat Donar de leiding heeft gepakt vlak voor het eind van kwart een staat het die ook niet meer af.

In het tweede kwart blijft de intensiteit hoog bij Donar in de verdediging en aanval. Dat levert veel aanvallende rebounds op. Daarnaast krijgen de fans heerlijke assists te zien en een alley-oop van Wright na een pass van Jeter is prachtig.

Naast al die mooie acties is Rogier Jansen ook weer in de picture. Eerst een technische fout wegens opmerkingen richting de leiding. Daarna gebeurt er misschien nog wel iets opmerkelijker. Aan de zijlijn hebben Cormier en Jansen overduidelijk een discussie over wie de bal gaat innemen. Het moment waarop dit gebeurde is slecht gekozen. ZZ Leiden was terug gekomen tot 25-24.

Donar maakt optimaal gebruik van het momentum en loopt daarna uit tot maximaal tien punten. Bij rust staat het dan 41-31.

Jeroen van der List gaat voorop in het scoren na de rust. Mede door driepunters van de lange center werkt ZZ Leiden in vijf minuten de achterstand helemaal weg.

“We hebben in de rust gesproken over rebounding. Dat is een essentieel onderdeel van het spel. Respecteer je dat niet dan kom je altijd in de problemen”, aldus Eddy Casteels.

ZZ Leiden speelt met meer intensiteit en bij de gastheren loopt het nu wat minder soepel. Gevolg is dat de laatste minuten van het derde kwart weer spannend zijn. In de eerste minuten van het vierde kwart maakt ZZ Leiden vervolgens een eind aan de spanning.

Eenvoudige scores van Felder en Willman brengen de gasten op 53-63. Willman is een redelijke schutter vanaf mid-range afstand. Hij haalt een hoog schotpercentage en hij heeft met 14 punten een redelijk aandeel in de overwinning van ZZ Leiden.

Het is dan 64-72 en de game is met nog een minuut te spelen niet voorbij. Worthy de Jong zit dan inmiddels al op de bank met een volle strafkaart. Lance Jeter schiet de ploegen op 70-72 en er is nog een halve minuut te gaan.

ZZ Leiden komt niet tot scoren in hun laatste aanval. Donar overigens ook niet maar krijgt wel twee vrije worpen. Bekkering mist en zo wordt uiteindelijk een hele aantrekkelijke pot basketball gewonnen door ZZ Leiden.

Door de komst van Sanchez komt er nog meer rotatie in de ploeg en met deze speler erbij zou Donar nog wel eens in staat kunnen zijn weer aansluiting te vinden met de top in de competitie.

“Hopelijk kunnen we door de komst van Sanchez weer langere tijd vijf tegen vijf trainen. Onze fysieke gesteldheid is niet optimaal. Je ziet dat bepaalde spelers vanavond te lang speelden. Daarnaast als we niet vasthouden aan ons concept van de low-post aanvallen dan wordt het moeilijk”, aldus Skelin.