GasTerra Flames – SPM Shoeters Den Bosch

Een zware halve finale in de play-offs heeft GasTerra Flames achter de rug. Nu wacht thuis voor de eerste wedstrijd in de finale het SPM Shoeters uit Den Bosch. Deze ploeg had een makkelijke halve finale en heeft dus een week rust gehad.

Na afloop van de eerste wedstrijd in de halve finale waren er vragen of een week rust wel goed is voor een ploeg in de play-offs. Leiden moest tenslotte volle bak spelen om de halve finale te bereiken en GasTerra Flames was na het minimum aantal wedstrijden uitgespeeld.

Het duurt wel ruim vier minuten voor de eerste bal door het netje glijdt voor GasTerra Flames. De SPM Shoeters hebben dan al een kleine voorsprong van 0-4 en hadden de mogelijkheden om door te stomen naar 0-10. Maar mede door vele turnovers lukt dat niet. De ploegen komen zelfs weer bijna op gelijke hoogte. Na het eerste kwart is het 9-10 voor de bezoekers.

GasTerra Flames neemt dan het initiatief over. Vooral de bankspelers zijn het dan want die scoren 17 punten bij elkaar in de eerste helft. Vlak voor de rust is het dan 25-16 en begint er een serieus gat geslagen te worden. Het verschil loopt terug naar zeven punten bij de rust.

Kees Akerboom is een speler die je nooit vrij moet laten. Hij brengt zijn totaal in het derde kwart heel snel van vijf punten naar twaalf. Als Farokmanesch vervolgens een bommetje binnenschiet is het 34-31 en is de voorsprong verdwenen. Tai Wesley zit dan al te genieten van een pauze want hij heeft al vier rode stipjes achter zijn naam staan.

Akerboom is ook de speler die 34-34 op het bord zet met nog 3:24 te gaan in het derde kwart. In zeven minuten 12 punten voor hem en 34-36 voorsprong voor SPM Shoeters. Uiteraard tot grote onvrede van Ivica Skelin. “We doen ons best om Wesley uit de wedstrijd te houden door traps. Een tweede speler dan ook nog speciale focus geven is heel moeilijk. Daarnaast kun je Akerboom moeilijk trappen zover van de basket.”

Het tandem Faroukmanesh en Akerboom leveren 18 punten af in 10 minuten en hebben de ploegen helemaal op gelijke hoogte gebracht. Voor SPM Shoeters doemt het probleem ‘foul trouble’ op bij de start van dat laatste kwart.

Door commentaar op de leiding krijgt Sam Jones een technische fout. De vrije worpen en daarna een driepunter zorgen voor een 5-0 run. Maar het is wel duidelijk dat SPM Shoeters na de rust zijn aanval beter uitvoert. Faroukmanesh kan direct reageren met een driepunter.

Het gat van vijf punten wat daarna ontstaat voor de GasTerra Flames blijft in stand tot de laatste minuten. SPM Shoeters lopen nog in tot drie punten als de laatste minuut van de game aanbreekt.
Tai Wesley pakt een tiental seconden later zijn vijfde fout. Drie punten voorsprong GasTerra Flames en twee vrije worpen voor Cashmere Wright. Deze fout en dan de vijf teamfouten doen SPM Shoeters de das om. GasTerra leidt met 56-52 en na een fout van De Pagter is het definitief voorbij.

“We hadden in die laatste minuten nog kansen om het af te maken maar helaas is dat niet gelukt. We gaan in Den Bosch een soortgelijke wedstrijd zien. Echt playoffs-basketball met lage scores en intense verdediging.

Ross Bekkering is niet voor de derde wedstrijd de topscorer van zijn ploeg. Hij zet wel zijn tanden in de game. Door een ongelukkige botsing is hij twee tanden verloren deze wedstrijd. “Ik hou van een speler die na een paar minuten tegen me zegt dat die wil spelen na zo’n botsing. Dat zie ik liever dan dat iemand elke wedstrijd 35 punten maakt”, aldus Skelin.

GasTerra Flames laat zich niet nogmaals in de eerste game van een serie het kaas van het brood eten. Het wint en kan nu donderdag op herhaling in Den Bosch.