GasTerra Flames – ZZ Leiden

Zoals verwacht veel mensen die afkomen op de 250-ste halve finale play-offwedstrijd in Nederland. Een wedstrijd waarbij de druk voor de thuisploeg torenhoog is want niet thuis winnen betekent dat uitschakeling wel akelig dichtbij komt.

In de eerste tien minuten is de spanning af te lezen op de gezichten van de spelers. Het spel is er ook naar. Heel veel foutjes, laag schotpercentage en rommelige situaties. Iets wat de charme vormt van play-off basketball. Na een kwart staat er een astronomische score van 6-9 op het bord.

Driepunters vallen niet makkelijk maar Theeuwkens scoort de eerste aan het begin van het tweede kwart. GasTerra Flames even op gelijke hoogte waarna ZZ Leiden vervolgens uitloopt tot vier punten verschil. Worthy de Jong en Hilliman nemen hun team op sleeptouw.

Opvallende laatste minuten voor de rust van Nate Rohnert. Met een powerdrive snelt die naar de basket en dunkt de bal door de ring. Fout mee en GasTerra Flames aan de leiding met vier punten. Maar geen enkel team kan de voorsprong verder uitbouwen en bij de rust is het verschil weer 1 punt.

Na twintig minuten spelen leiden de bezoekers in turnovers met 12 tegen 6. Na veertig minuten spelen staan er zelfs 22 turnovers op het papier voor ZZ Leiden. Dat is heel veel maar dat wordt gecompenseerd door een enorm reboundoverwicht voor de bezoekers.

“Het verschil vanavond was de rebounding. GasTerra Flames is het gehele seizoen de best ploeg qua rebounds maar tijdens deze serie niet.”, aldus winnend coach Van Helfteren.

“We hebben ons zorgvuldig voorbereid op rebounding. Maar we hebben dat niet waargemaakt op de vloer. Tot deze serie toe bracht de rebounding ons succes en had ik geen reden tot klagen over mijn jongens.”, verteld Ivica Skelin.

Enkele minuten na de hervatting komen de gastheren in de problemen met nu al vijf team fouten. Worthy de Jong, man van de wedstrijd, kan er geen gebruik van maken want van negen vrije worpen raakt hij er slechts drie. ZZ Leiden verzuimt om vanaf de vrije worplijn de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien.

Een situatie die niet nieuw is voor de ploeg van coach Van Helfteren. Maar zelfs met Rogier Jansen op de vloer is GasTerra Flames niet goed genoeg om de wedstrijd te winnen. Jamal Boykin pakt in enkele minuten vier fouten en is een van de spelers die niet thuis geeft.

Ivica Skelin is zeker niet geamuseerd van Boykin zijn optreden. “Wat hij ons vanavond bracht in aanvallend maar ook verdedigend opzicht maakt mij niet erg gelukkig”.

In de laatste vijf minuten probeert GasTerra Flames via snelle driepunters van Jansen en Rohnert nog dichterbij te komen. Spanning in Martiniplaza is voelbaar, gaat de thuisploeg het nog redden. Maar iedere score van de thuisploeg wordt gevolgd door een score van De Jong of Schachtner. Niet genoeg dus voor een overwinning.

“We speelden niet als een team”, aldus Skelin.

Het reboundoverwicht en een iets beter teamspel geven de doorslag en dat maakt dat Zorg en Zekerheid Leiden terecht de overwinning behaald.

Ondanks dat het lente is in Groningen verschijnen er donkere wolken aan de hemel voor de ploeg van GasTerra Flames. Komende dinsdag is het erop of eronder en de verwachtingen zijn niet goed…