Groningen verslaat Leeuwarden in een thriller

1e kwart: 30-24
2e kwart: 50-51
3e kwart: 68-69
4e kwart: 88-85 De derby van het Noorden tussen de ploeg uit Groningen die tot de kandidaten voor de titel behoort en Leeuwarden die nog vecht om de play-offs te halen. Die ploeg uit Leeuwarden is de ploeg van tegenstellingen. Het behoort tot de meest productieve teams uit de competitie maar verdedigt het minst goed. Hoge scores maar toch verliezen is wat er regelmatig gebeurt. Momenteel heeft de ploeg het extra moeilijk want drie mensen zijn geblesseerd en de guard Ryan Diggs is op straat gezet. Wangedrag, overtreden van teamregels en een kwestie van normen en waarden heeft het bestuur en coach doen besluiten om hem te ontslaan. de spelers Rick van der Ness en Daniel Russ zijn waarschijnlijk voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Burgess zal binnenkort weer aansluiten bij het team. Zonder Diggs maar met Dallas Logan begint Woon!Aris aan de wedstrijd. Logan vorig jaar kortstondig speler voor HanzeVast Capitals opent het bal der driepunters. Alleen al in de eerste tien minuten vallen er acht bommen. De score loopt zo in razend tempo op en als er in het tweede kwart nog eens zeven van ver wordt binnen geschoten staat het al 50-51 bij de rust. Een hoge score voor Groningse begrippen. Een zeer opvallend detail is dat Woon!Aris een schotpercentage haalt van 65%. Ongelooflijk hoog percentage en speler met de meeste punten aan Friese zijde is Amaya. “Ongelovelijk”, is de reactie van Amaya na afloop van de wedstrijd. Hij baalt na afloop enorm en is van mening dat zijn team had moeten winnen. Hij steekt zijn teamgenoten een hart onder de riem want hij is trots op ze. “Deze nederlaag doet pijn maar we vechten al het hele jaar tegen onszelf door blessures en dan is het knap wat we vanavond doen”. HanzeVast Capitals heeft het lastig met de frank en vrij spelende Amerikanen in Friese dienst en kan niet weglopen. Het blijft na de rust ook een nagelbijtende puntje-puntje-wedstrijd. Helaas is het jammer dat het derde kwart slecht is aan beide zijden. In deze periode liggen er wel enorme kansen voor HanzeVast Capitals om op flinke voorsprong te komen. Een aantal simpele lay-ups worden jammerlijk gemist en zo blijft de tegenstander in de race. In de slotseconde van het kwart komt Leeuwarden dan zelfs weer aan de leiding na een steal van Amaya. 68-69 Die leidende positie geeft ze energie want ineens vechten ze weer fel voor elke bal. Ze lopen een beetje uit en de spanning stijgt enorm. Een aantal spelers hebben inmiddels uitzicht op een permanent verblijf op de bank. Hoelang blijft het goed gaan en zal de foutenlast hun gaan opbreken? Allemaal in het voordeel dus van HanzeVast Capitals maar een drietal slechte schotkeuzes zorgen ervoor dat ze op zes punten achterstand komen. De spanning loopt nog verder op want meer balverlies zal een nederlaag betekenen voor de ploeg van Ton Boot. Als de laatste minuten aanbreken loopt het spaak volgens coach Roorda. “We maken denkfouten door ons enthousiasme”. Daar waar lange aanvallen gespeeld dienden te worden gaat men voor de snelle driepunter om de wedstrijd op slot te gooien. Deze schotpogingen gaan mis en levert HanzeVast Capitals weer kansen op om op gelijk hoogte te komen. De man in vorm aan Groningse zijde, Raoul Heinen, grijpt deze kansen aan om beide teams op gelijke hoogte te brengen, 80-80. Goed defensief werk van Woon!Aris dwingt Hinson om op het eind van de 24 seconden een schot te moet nemen en zijn driepunter valt binnen. De Groningers weer aan de leiding en nu moet Woon!Aris in de achtervolging. De beste man voor de Friese ploeg is Amaya en hij schiet ook een drietje binnen en dan is 85-83 en mag Favors met nog 25 seconden op de klok voor de gelijkmaker gaan. De kleine maar snelle guard lukt het om de bal door de ring te krijgen en dan heeft HanzeVast Capitals nog een enkele aanval over om te winnen. Voor de spelers van Boot geldt dat ze de klok zullen moeten uitspelen en dan een enkel schot moeten raken. Strak verdedigen is het devies voor Woon!Aris. Het lukt ze om de simpele schotkansen te voorkomen en uiteindelijk wordt Buchanan gedwongen om in de buzzer een schot te lossen. Zijn driepunter vanuit de hoek gaat feilloos door de ring en zo felt Buchanen het lot over Woon!Aris. Al zijn frustraties over de voor hem slechte wedstrijd komen eruit en hij is de matchwinner geworden. “Ik miste de open schoten maar maakte het schot dat echt telt”, aldus Buchanan. Buchanan is zeker niet de beste van de avond. De titel van beste Groninger gaat naar John Turek. Verrassend genoeg is hij op papier zelfs veel beter dan zijn collega’s. “Ik ben blij dat we gewonnen hebben en ik geloof niet in geluk. Als je altijd hard werkt komt het vanzelf wel waar je al die tijd zo hard voor hebt gewerkt”. Zijn coach Boot spreekt toch wel over een gelukkige overwinning:” de meest gelukkige heeft gewonnen vanavond. Na Den Bosch zijn alle ploegen gelijkwaardig en zij spelen boven hun nivo en wij gemiddeld. Dan wordt het een lastige wedstrijd.” Een moeilijke overwinning maar erg prettig zeker nu directe concurrent Nijmegen heeft verloren.