HanzeVast Capitals – Astronauts

De do-or-die-wedstrijd tussen HanzeVast Capitals en de Astronauts begint al minder goed voor de thuisploeg. Joshua Helm en Gary Buchanan zitten geblesseerd op de bank. Zonder dit tweetal zullen de mannen van

Ton Boot de klus moeten klaren. John Turek is de man die zijn ploeg in het eerste kwart op sleeptouw neemt. Hij scoort 8 punten in het eerste kwart en zorgt er voor dat HanzeVast Capitals een 22-17 voorsprong pakt. Aan de zijde van Amsterdam is Peter van Paassen met 6 punten de topscorer.

In het tweede kwart laat Van Paassen iedereen verbazen door een noodschot vanachter de driepuntslijn feilloos binnen te schieten. Hij brengt zo zijn team zelfs op voorsprong 22-23. Voor Ton Boot is het tijd om wat te wisselen en hij kan niet om Poels heen. Hij mag ruim twee minuten spelen om vervolgens de rest van de wedstrijd weer op de bank uit te zitten. In dezelfde tijd zitten Hinson en Turek op de bank en dan blijkt HanzeVast Capitals erg kwetsbaar te zijn. Chavis maakt hier goed gebruik van en schiet zijn ploeg weer naar vijf punten voorsprong.

Als Hinson weer in het veld is komen de teams weer op gelijke hoogte. Na een aantal missers aan beiden zijden eindigt het tweede kwart met 31-31. Van Paassen is dan nog steeds de meest productieve speler bij Amsterdam met 14 punten. Hij maakt vanavond het verschil onder de borden. Ondanks dat Groningen veel meer rebounds (43-30) pakt kan men hier geen gebruik van maken. De Astronauts verdedigen in de tweede helft heel strak Darnell Hinson. Peter van Paassen vertelt dat Hinson de gevaarlijkste speler en de angel van de ploeg is. Een agressieve double-teaming op Hinson zorgt ervoor dat hij moeilijk kan passen en zo het inside spel van Groningen niet meer uit de verf komt. John Turek is in de tweede helft qua punten niet meer aanwezig.

De acht punten voorsprong blijft die Amsterdam heeft na het derde kwart blijft tot de laatste minuten staan. HanzeVast Capitals begint aan het traditionele foutenparade om zo nog in balbezit te komen. De Astronauts worden hierdoor niet van hun stuk gebracht want de vrije worpen worden goed benut en zo komt het einde van het seizoen erg dichtbij voor de Groningers. Legans schiet de laatste bal door het netje van dit seizoen.

De verslagenheid is groot onder de spelers. Darnell Hinson is sprakeloos maar geeft nog wel aan dat hij zich heel slecht voelt. De tegenstander viert de overwinning alsof ze kampioen van Nederland zijn geworden. “De playoffs bestaan niet uit makkelijke wedstrijden dus ook tegen Nijmegen hebben we een kans”, aldus Peter van Paassen.

Ton Boot vindt dat de uitschakeling er wel een beetje aan zat te komen. Het is jammer dat Buchanan en Helm er niet bij zijn maar dat is geen excuus. “De bekerfinale was het breekpunt. Daarna zijn we alleen maar slechter gaan spelen. De spelers kunnen niet beter maar qua werkethiek valt ze niets te verwijten. Ik heb het geprobeerd te veranderen maar dat is mij niet gelukt. In het verleden ging ik er vanuit dat ik het zou kunnen veranderen maar dit keer dus niet. Nu is het ook verschrikkelijk jammer dat Gatis Melderis is vertrokken.”

Boot blikt terug en geeft aan dat het eerste seizoen goed was. “In het tweede jaar hadden we pech. Vorig seizoen was het ook best goed en dit jaar is het tegen gevallen. Maar ik heb hier vier hele goede jaren gehad met helaas een vervelende afsluiting”.

Joe Spinks is blij en geeft aan dat het niet de Amerikanen zijn die het verschil maken in zijn ploeg maar spelers zoals Van Paassen en Wessels.