Hanzevast Capitals – BS Leiden

Hanzevast Capitals als op een na bovenste op de ranglijst tegen de op een na onderste. Op papier hoeft de runner-up in de competitie geen moeilijkheden te hebben met Zorg & Zekerheid Leiden. Dat is de theorie en dat komt vaak niet overeen met de praktijk.

Deze wedstrijd is een goed voorbeeld hiervan. De start is nog niet slecht voor de thuisploeg. Weliswaar neemt ZZ Leiden heel snel een kleine voorsprong. Dat gebeurt vaker en zeker met een tegenstander die laag op de ranglijst is het altijd afwachten of ze het volhouden tot aan het eind. Voor ZZ Leiden geldt dit ook mede omdat hun rotatie beperkt is tot zeven spelers.

Desondanks is de voorsprong voor de bezoekende ploeg klein en zeker in het eerste kwart doen de teams niet voor elkaar onder. Cedric McGowan helpt de tegenstander door een onsportieve fout. Thomas en Khazzouh grijpen deze kans en halverwege het kwart is het 9-8 voor de thuisploeg. Dat is tevens de laatste maal dat Hanzevast Capitals leidt in de wedstrijd. Bas Roozendaal laat nog wel een leuke dunk zien maar zijn ploeg heeft een korte rust bij 16-20.

Geen dramatisch verschil maar het spel van de thuisploeg wordt naarmate de tijd verstrijkt steeds slechter. ZZ Leiden blijft geconcentreerd degelijk basketballen en zo delen ze in het tweede kwart de eerste tik uit. In de laatste vier minuten loopt het verschil van zes punten snel op naar elf.

Opvallend aan het kwart is dat pas na twaalf minuten de eerste driepunters door het netje glijden. Novak maakt de enige voor Hanzevast Capitals en met tien schotpogingen in het eerste kwart kom je uit op een percentage driepunters van 10%.

Dat is bedroevend laag en het percentage driepunters is na 40 minuten 15,8%. Daarnaast een schotpercentage field goals van 42,6% en daar win je niet snel wedstrijden mee.

Het verschil van elf punten loopt terug naar zeven punten. Een speler die dan nog redelijk goede dingen laat zien is Julian Khazzouh. Een dunk en driepunter zijn een paar wapenfeiten van hem. Maar inside verbleekt Hanzevast Capitals bij Boxley, Meijer en Chiotti. Vooral Boxley zorgt voor veel dreiging en creert daardoor veel kansen.

Een cruciaal moment is dat Roye de bal verliest en er twee spelers van Leiden op de bal duiken en wij niet. Dat was onze kans want het gat was nog maar zeven punten, aldus coach Marco van den Berg.

Is er dan helemaal niets positiefs te melden aan Groninger zijde? Zeker wel, want Chaz McCrommon staat op het punt van herintrede in het team en de vervanger van Simon Conn staat in de startblokken. Varnie Dennis haalde het niet omdat hij volgens de coach niet snel genoeg in conditie kon komen. Zachary Williams gaat nu een poging doen om in het team te komen. Daarnaast heeft men nog een aantal spelers achter de hand maar de tijd begint wel te dringen.

Kwart vier is de genadeklap want Bubba Walther velt het vonnis met drie driepunters op rij. Ogenschijnlijk onverdedigend maakt hij zo in een paar tellen de wedstrijd af. Ondanks dat het onverdedigd was waren het vreemde ballen. Een van bijna de middellijn, een uit de hoek., vindt coach Van den Berg.

Voor ZZ Leiden is het een bevrijdend moment want waar het vaak mis gaat is de afwerking. Wij staan vaker voor zoals onlangs tegen Weert. Maar geven dan in de laatste tien minuten dat uit handen. Tegen Rotterdam deden we dat anders en beter evenals vanavond, vindt Toon van Helfteren. Het gat wat nu is ontstaan gaat voorbij de twintig punten. Dat is niet meer bij te halen voor de thuisploeg. ZZ Leiden geeft zelfs Joury van der Linde speelminuten en hij heeft zelfs de kans om een nieuw clubrecord te plaatsen. Afgelopen zaterdag werd de grootste overwinning behaald in de historie van ZZ Leiden. Vanavond wordt het dat geevenaard en als de laatste bal er in was gegaan zelfs verbeterd.

Wij staan geflatteerd op de tweede plaats en dit was een test voor ons. Wij hebben faliekant gefaald. Speler en ook de coach waren niet goed genoeg. Ook al hadden we gewonnen dan was het zeer onverdiend geweest, vindt de verliezende coach.

Toon van Helfteren is van mening dat het team op de goede weg is. We maken het nu dus wel af. Het lijkt nu een beetje op zijn plaats gevallen. Ik ben in ieder geval zeer tevreden.