MPC Capitals – Landstede Hammers

De grote man Travis Reed zal zijn rentree maken in de vaderlandse competitie maar Akerboom, Kriisa en Young zitten nog in burgerkleding op de bank. De periode waarin het allemaal beter zou moeten gaan omdat Reed terug is gekeerd is aangebroken.

De nummer acht tegen finalist van vorig jaar en de huidige koploper Landstede Hammers uit Zwolle. Wedstrijden tussen deze twee teams zijn altijd erg spannend geweest. De koploper laat zien dat het een hecht team is. Het lijkt bijna een hecht vriendenteam als je ziet hoe de spelers met elkaar omgaan op het veld. Het team van Ton Boot is nog steeds zoekende en een speler groeide uit tot topper van de wedstrijd om het vervolgens in de laatste twintig seconde te veranderen naar schlemiel van de match.

Landstede Hammers laat in het eerste kwart goed zien dat het leuk kan ballen. De Amerikanen zijn van een goed niveau en Darnell Hinson laat zien dat hij een echte schutter is. Mede dankzij hem loopt Zwolle in het eerste kwart een klein beetje uit. Uiteindelijk bedraagt het gaatje maar vier puntjes en is er nog niets aan de hand voor MPC Capitals.

In het tweede kwart krijgt Landstede Hammers in razendsnel tempo vijf fouten en MPC Capitals krijgt zo de kansen om gelijk te maken. Langzaam aan komen de Hammers terug in de wedstrijd en gaan weer op jacht naar een grotere voorsprong. Na een driepunter van Hinson is er een gat van zes punten , 29-35. Een kleine inhaalrace van de Capitals zorgt voor een twee punten achterstand bij de rust.

Na de rust zal alles anders worden waaronder het spel van Zwolle. In vijf minuten komt Landstede niet meer aan scoren toe en plaatst MPC Capitals een 11-0 run. Zeven punten komen op naam te staan van Detrick, tot dat moment nog de topper van de ploeg. In een totale vlaag van onmacht neemt MPC ineens een grote voorsprong maar zosnel als die komt verdwijnt het ook weer. Vijf puntjes blijven er uiteindelijk over en dan gaat het krankzinnige laatste kwart beginnen.

We kunnen deze wedstrijd op normale wijze winnen en alleen op abnormale wijze verliezen, aldus coach Boot. Dat zal dus gaan blijken als Zwolle steeds dichterbij komt en met nog 3:30 te gaan drie puntjes achterstand heeft. De schutter Hinson schiet beide teams op gelijke hoogte , 71-71. De laatste minuut gaat in en de 2770 toeschouwers gaan staan en klappen hun team naar de te verwachten overwinning.

De ontknoping is er een die Boot in ieder geval nog nooit heeft gezien. Het is 77-76 op 0:33 en het gaat naar 79-76 op 0:15. Zwolle heeft al vijf teamfouten en MPC nog maar twee. Aanval van Hinson lijkt dus makkelijk te verdedigen: gewoon laten lopen of een klein foutje maken maar Jason Detrick pakt hem zo beet dat de scheidsrechter er een onsportieve fout in ziet. Twee vrije worpen voor Hinson en het is zowaar 79-78 op 12:7 en Landstede mag nog een aanval gaan spelen. In de laatste aanval wordt Hinson matchwinner en Detrick de tobber van de wedstrijd. Detrick barst in tranen uit en probeert zich te verstoppen onder de spelersbank en wordt getroost door zijn teamgenoten. Een kapitale fout plus een discutabele call van de arbitrage.

Beide coaches geven aan dat ze zeer sterk twijfelen aan de beslissing. Feit is dat ook MPC Capitals is verslagen door de koploper en de reeks verliezen in de competitie nog niet voorbij is. Een ware ontgoocheling voor MPC Capitals en Boot geeft aan dat hij waanzinnig teleurgesteld is over hoe het team heeft verloren vandaag. Je houdt als coach rekening met alle mogelijkheden maar deze had ik nog niet bedacht. Hier valt niet op te coachen.