MPC Capitals – Maroussi Honda (FIBA EuroCup)

De club die vorig seizoen in eigen huis MPC Capitals een oorwassing gaf. De thuiswedstrijd was destijds een stuk minder pijnlijk en de nederlaag dit seizoen in Athene was ook nog dragelijk. De grootste naam bij Maroussi zit op de bank als coach:Yannakis. Yannakis is een topper onder de coaches, maakte zijn eigen land Griekenland deze zomer Europees Kampioen.

Voor Yannakis is de opdracht heel eenvoudig voor dit seizoen want hij moet een nieuw team opbouwen na het vertrek van Spanoulis, een van de beste guards in Europa. De Amerikaan Roderick Blackney is wel gebleven samen met center Sekulic.

De wedstrijd tussen de club van 10 miljoen en 1 ½ miloen euro gaat nergens meer om. Maroussi is geplaatst en MPC Capitals al uitgeschakeld. Toch is er voor MPC Capital eer te behalen na de zeperd van afgelopen zaterdag.

Veertig minuten lang hebben de mannen van Ton Boot gevochten tegen een toch wel sterkere ploeg. Dankzij het vechten is Maroussi nooit in zijn spel gekomen op een aantal briljante aanvallen na en heeft MPC Capitals kunnen toeslaan. De terugkeer van Akerboom en Reed heeft de selectie weer breed genoeg gemaakt om agressief te kunnen zijn tot het eindsignaal. Daarnaast waren alle spelers bij de les en pakten ze ook onder druk hun puntjes mee.

Daarnaast krijgt het team in het eerste kwart vleugels door twee mirakeleuze ballen van McGuthrie en Detrick en is er zelfs een gat van acht punten, 20-12. Maar vervolgens wordt Blackney in het tweede kwart ingebracht en die leidt zijn teamgenoten naar een voorsprong van vier punten bij de rust.

Opvallend is de grote vrijheid die de scheidsrechters geven aan de spelers plus een aantal grote blunders. Een bal die de 24-secondenklok boven op het bord raakt wordt niet afgefloten oftewel is nooit buiten de lijn geweest. Een bal bovenop het bord is altijd een uitbal en zo zijn er nog paar momenten te noemen. Het klinkt natuurlijk negatief maar de scheidsrechters pasten het wel consequent toe en dat is wel goed. Als je slecht fluit doe het dan voor beide partijen even slecht.

Na krap een minuut in het derde kwart is er Suljanovic die de stand gelijk trekt en vanaf dat moment gaat MPC Capitals komen. Weliswaar komen de Grieken nog even langszij maar na die vierde minuut is het de beurt aan MPC Capitals. Tot aan het einde wordt de voorsprong in stand gehouden. Eventjes slaat in het vierde kwart de spanning toe als de partijen gelijk staan maar een run en er is lucht.

De plaaggeest voor de Groningers, Blackney, bemoeit zich in de laatste minuten weer goed met scoren en brengt Maroussi toch nog op een punt of zes maar dan is er te weinig tijd nog en heeft de Groningse formatie gewonnen.

They fight the whole match. More offensive rebounds for Donar and we make too many mistakes. They gave us a good lesson so they deserve to win. Na de verliespartijen de laatste tijd is dit een groot compliment voor Boot en consorten.