Donar zakt volledig door het ijs en kan zich geen landskampioen noemen

Donar thuis op matchpoint en dus druk op de ketel om voor een uitverkocht Martiniplaza de achtste landstitel uit de geschiedenis te winnen. Maar zo’n matchpoint betekent dus ook een laatste strohalm voor de tegenstander en mogelijk weer een beetje extra motivatie.

Die motivatie heeft Zorg&Zekerheid Leiden zeker en ze beginnen zeer agressief aan de wedstrijd. Het duurt minuten voordat Donar de eerste punten mag maken. Donar is zeer nerveus en lijkt in die openingsfase van de game te bezwijken onder de druk. Een soort van deja-vu van de Europese wedstrijd tegen BC Kalev. ZZ Leiden heeft mede door Ververs en 10-1 turnovers een 8-23 score op het bord gezet na het eerste kwart. Donar heeft welgeteld een enkel schot geraakt, alle andere punten komen door vrije worpen.

Het wordt duidelijk dat Donar in die overige dertig minuten anders moet gaan spelen. Drie kwarten is in principe voldoende om de wedstrijd om te draaien.

In het tweede kwart lijkt het dat Donar de aansluiting weer gaat vinden met Leiden. In dit kwart heeft Leiden wel een aantal maal pech met eenvoudige ballen die dan net niet vallen. Ze komen terug tot 22-29 vlak voor de rust.

Vernon Taylor is dan al van het veld en op weg naar het ziekenhuis voor de tweede maal dit seizoen.

Maar als je echt wil winnen dan moet je die zeven punten achterstand niet laten oplopen zo vlak voor de rust. Maar in die laatste minuut staat Donar nog even 5-0 run toe van ZZ Leiden en gaan de ploegen rusten bij 22-34.

Geen man overboord in principe met nog twee kwarten maar al snel wordt duidelijk dat Donar vanavond mentaal geknakt is. Uiteraard helpt het totaal niet als je over de gehele wedstrijd van veertien driepunters er geen enkele raakt. Voeg daar aan toe dat ZZ Leiden veel open schoten krijgt en de thuisploeg de defensie niet op orde heeft.

De schade bij het laatste kwart is 35-51 en in dat laatste kwart deelt ZZ Leiden met een lange run over acht minuten de genadeklap uit. ZZ Leiden komt nog even zelfs op een voorsprong van 31 punten. Opnieuw wint de bezoekende ploeg in deze serie en op deze win van ZZ Leiden is totaal niets af te dingen. Het is interessant om te zien dat de bezoekers elke game andere spelers hebben die opstaan. Vanavond is het Luuk van Bree met 15 punten.

Maandag de beslissende game 5 in Leiden. Mentaal heeft ZZ Leiden nu match point en het wordt de vraag of Donar zich nog een keer kan oprichten.