Donar wordt uit het ritme gehaald en gaat ten onder

De drukke periode is nu echt aangebroken voor Donar na het behalen van de halve finale in de Europe Cup. Afgelopen zaterdag nog uit in Den Helder en nu thuis tegen New Heroes. De bezoekers zijn in een strijd verwikkeld met Zwolle en Leiden voor de tweede plaats.

Donar heeft een klein gaatje en heeft wat speelruimte maar goed resultaat is nog steeds wel gewenst. Alleen het New Heroes van coach Poropat gaat direct de strijd aan. Het maakt veel fouten maar geeft Donar nooit echt rust of veel ruimte.

De thuisploeg kan voor een redelijk gevuld Martiniplaza de bal niet door het netje krijgen en de tegenstander wel. Zo komt Donar al snel op een kleine achterstand en heeft een moeizame start. New Heroes Basketbal sluit het eerste kwart af met een buzzerbeater en leidt de game met 10-16.

Halverwege het tweede kwart is de foutenbalans 4 tegen 12 voor Den Bosch. Het geeft iets aan over de intensiteit waarmee de bezoekers verdedigen. “Ze proberen ons uit het ritme te halen door veel fouten te maken. Een tactiek die ik wel ken maar nog niet heb gezien op het veld. Het is een gok maar voor hun pakte het goed uit”, aldus coach Braal.

Donar kan in de slotminuten van dat tweede kwart nog een beetje terug komen. Van negen punten achterstand komt het bij 28-29 nog even terug tot 1 punt. Maar dan gooit Bouwknecht weer voor het sluiten van het kwart een driepunter binnen. New Heroes aan de leiding bij rust met 28-32.

New Heroes begint met drie spelers in het veld met drie fouten. “Wij hebben van die situatie geen gebruik gemaakt”, vertelt Erik Braal. Het maakt de bezoekers niet veel uit en ze gaan door waarmee ze bezig zijn. Donar kan zijn eigen spel niet verbeteren en loopt zo steeds verder achter de feiten aan. Halverwege het derde kwart is het gat 15 punten en lijkt een nederlaag aanstaande.

Zo verder achterstaan is voor Donar dit seizoen wel een onbekende situatie. De ploeg schiet vandaag belabberd en heeft een aantal van 21 turnovers. “Wij verspelen de bal vaak en zij scoren uit elke transitie”, aldus de coach van Donar.

In het laatste kwart wordt de maximale achterstand 18 punten voor Donar. Ondanks dat er kansen zijn om dichterbij te komen lukt het niet. Gipson probeert het wel maar zijn inzet is niet voldoende.

“Een afgrijselijke game. We hebben wel een lesje geleerd. Uiteraard geen hossana maar het is ook niet heel erg. “, aldus Braal.

“Wij hebben geprobeerd het ritme van Donar te onderbreken. Het is een gok maar een deel van ons gameplan niet. Ik ben vooral ook blij dat we over de gehele game heel constant hebben gespeeld”, aldus Poropat.

Deze week volgt op zaterdag opnieuw een ontmoeting met New Heroes maar dan uit en donderdag komt Landstede Zwolle op bezoek.