Titelfavorieten uitgeschakeld

De eerste halve finale ging tussen World Class Aviation Academy Bergen op Zoom tegen Amsterdam Basketball. In de reguliere competitie twee ploegen die het elkaar al een aantal maal lastig hebben gemaakt. Nu op weg naar de finale heeft WCAA Bergen op Zoom in de eerste helft geen kind aan Amsterdam.

In de reguliere competitie heeft Ferry Steenmetz al aangetoond dat hij een ploeg met hard werkende spelers heeft en nooit opgeeft. Na de hervatting loopt Bergen op Zoom uit naar 21 punten voorsprong. Deze voorsprong heeft een verlammende werking op de mannen van Braal.

Stapje voor stapje loopt de ploeg uit Amsterdam in en zelfs terug tot onder de tien punten. “Het zal toch niet”-gevoel wordt voelbaar in de redelijk gevulde topsporthal in Almere. Op 1.1 seconde voor het eind slaat de verbazing toe.

Alton Mason legt na een dribbel aan voor een driepuntsschot en die glijdt door het netje. Een waanzinnig puntenrijk kwart van 41-23 maakt dat een time-out nodig zal zijn voor de beslissing. Vaak wordt er gezegd dat diegene die als eerste scoort in de time-out zal ook winnen. Evenals in reguliere speeltijd is het tot een paar seconden voor het eind gelijk bij de stand 97-97. Dimeo van der Horst gooit de laatste bal en die glijdt ook door het netje. WCAA Giants verliest de halve finale met 99-97 na een voorsprong van 21 punten te hebben gehad. Pijnlijke en dure nederlaag die eigenlijk onnodig was. Maar het past bij het moment aangezien de club uit Bergen op Zoom de laatste weken minder goed draait.

GasTerra Flames is samen met Bergen op Zoom favoriet voor de finale. Maar ook zij redden het niet om de finale te bereiken. Zorg en Zeker Leiden steekt hier een stokje voor. ZZ Leiden begint beter aan de wedstrijd en pakt een kleine voorsprong. GasTerra Flames komt pas in het derde kwart op gelijke hoogte.

Het blijft vanaf dan een puntje-puntje-wedstrijd en de spanning om te snijden. Maar in de laatste seconden valt het schot niet en met twee punten verschil wint ZZ Leiden de halve finale. Bijna veertig minuten lang met een zone-verdediging gespeeld.

Voor GasTerra Flames een flinke domper want het winnen van de beker was 1 van de 2 doelstellingen voor dit seizoen. Daarnaast is Roye geblesseerd uitgevallen en lijkt een ernstige blessure te hebben opgelopen.