dames eredivisie: Grasshoppers-Den Helder

Grasshoppers Dames 1 dichtbij een stunt tegen Den Helder: 59-63. De dames van Grasshoppers waren afgelopen zaterdag thuis tegen de mede-koploper Den Helder dicht bij een verrassing. Na een 24-35 ruststand was het na een spannend verloop uiteindelijk toch Den Helder dat met de winst ging strijken. In een goed gevulde sporthal Cleijn Duin (ondanks de concurrentie van het Ned. elftal) begonnen de Katwijkse dames sterk aan de wedstrijd. Via een 4-0 voorsprong (door Petra de Zwart twee maal van dichtbij) werd het 9-4. Vervolgens trok Den Helder het initiatief naar zich toe en door diverse scores van Amerikaanse Rina (19pnt) en international Halman (21pnt) eindigde het eerste kwart in een 19-25 achterstand.
Het tweede kwart was er een van weinig scoren en goed verdedigen. Na 5 minuten was de stand 22-27 en even later 24-32. Het was tenslotte center Halman die voor de ruststand zorgde: 24-35. Grasshoppers begon goed aan de tweede helft en toonde de nodige veerkracht. Door scores van uitblinkster Petra de Zwart, Jessica Kemp en Alie Rousseau, kwam Grasshoppers terug naar 32-37. Den Helder herstelde zich middels een driepunter van international Calderon, waarna het eind van het derde kwart de score met een driepunter van Alie Rousseau kwam op 41-52. De tweede Helderse Amerikaanse Lea opende de score in het laatste kwart: 41-54, waarna Grasshoppers de verdediging aantrok en het publiek er eens goed voor ging zitten. Wederom Petra de Zwart zorgde met een score, en score plus bonus ervoor dat Grasshoppers weer terug was in de wedstrijd: 46-54. De Zwart (aan de vrije worp lijn) en Kemp met gewone score en vrije worp zorgde voor een bijna gelijke score met nog drie minuten te spelen: 55-56.
Den Helder vliegt in een time-out, waarna een niet geziene loopovertreding van Halman, voor 55-58 zorgt. Grasshoppers scoort dan nog wel 57-60 en met 44 seconden te spelen neemt Grasshoppers bij 59-63 een time-out. Den Helder stopt Kemp hard af en tot verbazing mag er gewoon doorgespeeld worden, waardoor het Den Helder is dat uiteindelijk aan het langste eind trekt. Sanne van Bohemen: 4
Jessica Kemp 13
Alie Rousseau 13 (9 reb)
Petra de Zwart 29 (12 reb). Coach Mulder had net als het publiek een spannende wedstrijd gezien: “We begonnen sterk en geconcentreerd aan de wedstrijd en lieten zien met Den Helder mee te kunnen spelen. Het tweede kwart was er eentje van goed verdedigen, waardoor de stand zo laag was. Het enige minpunt in deze wedstrijd was dat we te weinig tweede kansen kregen. Het team heeft laten zien mentaal heel sterk te zijn en toonde grote veerkracht. Tot twee maal toe kwam we terug van een achterstand van 11 punten. Als we aan het eind wat meer geluk zouden hebben had er wellicht iets meer in gezeten.
Een compliment is op z’n plaats voor de dames, want na de verloren uitwedstrijd (80-79 na verlenging) hebben we ook in deze wedstrijd aangetoond dat wij het de top vier van Nederland erg lastig kunnen maken.”