De verrassing, Macedonie, van het toernooi gaat door naar de halve finale!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Ik schreef al over het enthousiasme hier in Litouwen over het basketball. Vele kranten hebben gewoon op de voorpagina foto”s en verhalen over het kampioenschap. Wanneer zal er een foto van Elson op de voorpagina van De Telegraaf verschijnen?

De FIBA hebben ook nog iets anders bijzonders bedacht, namelijk de VVIP. Kennelijk moet er ook verschil gemaakt worden tussen belangrijke personen. Bijzonder maar goed, media is gewoon voetvolk.

De perstribune zit niet vol maar wel bijzondere mensen allemaal. Zo zit ik vandaag naast iemand van NBA.com. We praten over de Dutch Basketball League en komen terecht bij de speler Seamus Boxley. “He! Ik ben samen met hem afgestudeerd van Portland State University!”

Kaunas Arena is echt prachtig, het geluid is bijzonder goed. De sfeer rondom de eerste wedstrijden was ook goed maar de hal is alleen goed gevuld bij de wedstrijd van Litouwen. Het vermaak in de breaks is ook van een hoog niveau met mooi swingende blonde Litouwse dames. Daarnaast heeft men de mascotte Blaze laten overkomen uit Portland en dat is wel een aparte verschijning.

De eerste kwart finale met Spanje is tot de rust boeiend. Na de rust een 27-2 run waarbij 17 punten van Navarro en de wedstrijd is voorbij. Slovenie heeft het goed gedaan maar kwam gewoon te kort.

Macedonie is de verrassing in de kwart finales. Bo McCalebb and Vojdan Stojanovski dragen het team wat sowieso een boel passie in zich heeft. Passie in het team en ook bij de supporters. Passie en de kwaliteiten van de twee spelers heeft het team ver gebracht.

In de kwart finale tegen het gastland kan het sprookje eindigen. Voorafgaan aan de wedstrijd is er een opstootje bij de fans van Macedonie. Ze mogen na afloop niet direct weg. Ze blijven gesoleerd door de politie op de tribune totdat de arena al bijna leeg is.

Tienduizend mensen hun volkslied horen zingen is heel bijzonder en indrukwekkend. De sfeer die er is tijdens de wedstrijd is ongelofelijk. Dat blijft 40 minuten lang en houdt dan ineens op. Litouwen leidt een groot deel van de wedstrijd maar een driepunter van Ilievski zorgt ervoor dat Litouwen het toernooi uit vliegt.

Het sprookje van Macedonie gaat verder en komende vrijdag wacht Spanje op de verrassing van het toernooi. Bo McCalebb is wel licht geblesseerd geraakt aan zijn hip tijdens de wedstrijd tegen Litouwen.

Voor het toernooi is het nu afwachten hoe goed de volgende rondes bezocht gaan worden.