Demon Astronauts – KK Zagreb (ULEB cup)

De wedstrijd die Amsterdam had kunnen winnen

Zowel Amsterdam als Zagreb hebben 0 punten uit 3 wedstrijden.

Wil Amsterdam nog een kans maken voor de volgende ronde, moeten beide wedstrijden tegen Zagreb gewonnen worden. Vanavond is de eerste wedstrijd tegen Zagreb verloren gegaan. Uitschakeling voor Amsterdam is hiermee eigenlijk definitief geworden.

Vanavond is Amsterdam gelijkwaardig aan Zagreb, alleen hebben Joe Spinks en Teddy Gibson een offday. Het schoten missen van Spinks en twee geblesseerde spelers betekent het verschil tussen winnen en verliezen. We missed Robert very much tonight, zijn de woorden van Shivek. Robert Krabbendam speelde niet mee want hij zit met griep thuis.

De Kroaten zijn zeer bedreven in het schieten van driepunters. Met dit wapen wordt de verdedigings-zone van Amsterdam probleemloos kapot geschoten. Daarnaast komt nog het slechte schotpercentage van Amsterdam en de ruststand 33-43 is verklaard.

De tweede helft speelt Amsterdam defensief anders en komt het team volledig terug in de wedstrijd. Halverwege het derde kwart komt het keerpunt voor de Astronauts. Door vermoeidheid (volgens de kroatische coach) komt Amsterdam dichterbij en ontstaat er een sfeer van: We gaan onze eerste ULEB overwinning pakken.

Een paar minuten voor het einde is de voorsprong van Zagreb zeven punten. Gibson en Spinks brengen de achterstand terug naar 1 punt door middel van driepunters. Vervolgens breekt de traditionele laatste-minuut-foutenparade aan. Joe Spinks mag tweemaal aanleggen vanaf de vrije worplijn met nog vier seconden te spelen en een stand van 64-66. Joe mist de eerste worp en schiet de tweede worp opzettelijk mis. Na afloop zit Joe minutenlang in zichzelf te praten op een stoel. Als hij beter had geschoten, had Amsterdam dan gewonnen ? Het is flauw om de nederlaag in de schoenen van Joe te schuiven maar Amsterdam had zeker wel kunnen winnen.

Over de opvolging van Kenny Atkinson is nog niets bekend. Op verzoek van Shivek wordt er momenteel niet gezocht naar een vervanger. Misschien komt hij in januari of februari, of misschien wel vlak voor de play-offs.