Frankrijk en Rusland zijn ook door!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Zo de tweede dag in Kaunas begint met een stadswandeling. Tijdens een rondtocht door de oude stad valt direct op dat je overal iets ziet met basketball. De Fiba heeft 3×3-veldjes neergelegd, foto-tentoonstelling van Litouwse basketball-helden en de muur. Er is een muur in de winkelstraat van Kaunas waar je als fan een berichtje kan achterlaten voor je favoriete team.

De nederlaag van Litouwen is hard ingeslagen bij de lokale bevolking. Mijn eigen gastvrouw moest huilen van de nederlaag. “Verliezen van Spanje was niet zo erg geweest maar van Macedonie!?…”

Litouwen kan dan weliswaar niet meer de Europese titel winnen, er is nog wel een plek te behalen voor het Olympisch kwalificatie-toernooi. Voor die plek zal er nog wel tweemaal gewonnen moeten worden.

Slovenie blijkt een harde dobber te zijn voor de thuisploeg. Wedstrijdbeeld is gelijk aan de game tegen Macedonie.

Publiek is nog zeer ruim aanwezig en de sfeer is goed. De wedstrijd tussen Frankrijk en Griekenland wordt al minder goed bezocht. Griekenland leidt lang maar moet uiteindelijk het hoofd buigen voor de Fransen. In het vierde kwart zoemde het al een beetje rond van:”toch niet weer he!?”. Zes jaar geleden versloeg Griekenland de Fransen in de laatste minuut bij een achterstand van zeven punten.

Na afloop natuurlijk de gebruikelijke interviews. De Fransen vinden zelfs papa”s interessant en mag de vader van Joakim Noah met zijn neus voor de camera verschijnen.

De tegenstander van Frankrijk komt uit het duel Rusland-Servie. Een interessante game en net zoals de pot van de Fransen spannend en goed. Heerlijke acties en constant close. Opvallende spelers Teodosic en Kirilenko. Sergey Monya besliste maandag met een driepunter in de buzzer de wedstrijd tegen Macedonie, vandaag gooit hij weer de wedstrijd op slot. Men noemt hem hier al “the iceman”.

Na twee dagen met kwart finales is de conclusie dat het niveau hoog ligt. Zeer spannende wedstrijden en topspelers in het veld. Een waar walhalla voor de basketball liefhebber. De sfeer is prima en als Litouwen speelt waanzinnig.

Morgen gaan we verder met de halve finales van Spanje tegen Macedoni en Frankrijk tegen Rusland.