GasTerra Flames – EiffelTowers

GasTerra Flames mag thuis matchpoint proberen te halen tegen EiffelTowers in de halve finale van de play-offs. Ruim 2600 mensen zijn afgekomen op deze wedstrijd maar het is te hopen dat de sfeer van een volle Martiniplaza terugkomt in een mogelijke finale.

De vorige twee ontmoetingen waren wedstrijden met een enorm verschil in de uitslag. Veel mensen verwachten nu een spannende en close game aangezien de ploegen elkaar nu goed kennen. De wedstrijd is in de eerste helft close maar niet spannend. Dat de ploegen dicht bij elkaar blijven komt door onder andere slechte schotpercentages van ver. Geen enkele bom valt door het netje.

Bij 31-23 is de rust aangebroken en valt op dat GasTerra Flames een enorm rebound-overwicht heeft. Dit hebben ze nog niet tot uitdrukking kunnen brengen op het scorebord. Het gat is overbrugbaar en EiffelTowers is nog niet verslagen in deze derde wedstrijd.

Na de rust valt heel snel het doek voor de mannen van Raoul Korner. Schieten blijft een probleem en net als in game 1 worden simpele scores van de thuisploeg toegelaten. Wesley probeert het wel en is meer zichtbaar dan tijdens de eerste wedstrijd in Martiniplaza.

“Na de rust hebben een paar jongens het fantastisch opgepakt waaronder Theeuwkens”, verteld de winnende coach.

Ties Theeuwskens schiet in 11 minuten 11 punten raak tegen een schotpercentage van 100%. Zijn driepunters doen de tegenstander de das om. Het matchpoint is binnen handbereik. Maar waarschijnlijk zullen twee spelers van GasTerra Flames donderdag niet op het parket staan om dat matchpoint te verzilveren.

In het laatste kwart ontstaat een tumult die zijn weerga niet kent. Een situatie die mogelijk als historisch de boeken in zal gaan. Topscorer van EiffelTowers, Tai Wesley, geeft de in de lucht zwevende Avis Wyatt een zeer harde beuk van achteren.

De onsportieve fout kan niet wegblijven en die wordt terecht uitgedeeld aan de power forward. Daarna gaan De Randamie en Defares verhaal halen en vindt Gonzalvez het ook nodig om zich in de discussie te gaan mengen. Een opstootje wat zonder klappen afloopt doordat teamgenoten elkaar wegtrekken. Zonder inmenging van deze teamgenoten was het ongetwijfeld tot een handgemeen gekomen.

Enkele minuten ligt de wedstrijd stil voor beraad van de scheidsrechters. Uiteindelijk besluiten de mannen dat Wesley, Gonzalvez, De Randamie en Defares zich mogen gaan douchen. Alle vier zijn ze van het veld gestuurd met een diskwalificerende fout. Het zal dus een lange avond gaan worden voor de tuchtcomissie van de NBB.

“Kom op, laten we gaan spelen! Basketball is een sport van emoties en als je die emoties weg wil halen dan hebben we geen basketbal. Als mensen een sport willen zien zonder emotie dan gaan ze maar golf kijken. De fout van Wesley was hard, onsportief is ook terecht. Niemand is gewond geraakt, er zijn geen klappen uitgedeeld. Zo’n reactie is wel erg overdreven voor een stel nerveuze scheidsrechters. Dit is tenslotte play-off basketball”, aldus een vol met emotie sprekende Raoul Korner.

Hakim Salem is iets steviger in de mening over wat voor fout het had moeten zijn. “Wesley zijn beuk was direct een D-fout. Daarna misschien voor de andere mensen een technische, dat zou het moeten zijn. Laat de jongens gewoon spelen”.

Na het incident vervangen beide coaches hun vaste krachten en mogen de jonge talenten de laatste vijf minuten spelen. De wedstrijd is dan met 60-40 allang in de pocket voor GasTerra Flames. Daarmee weer geen close game in deze serie.

“My guys arrived with shit in their pants at Martiniplaza. Als dat donderdag niet anders is wordt het eenvoudigweg een kort seizoen. Groningen wint op alle fronten van ons vanavond”, stelt Raoul Korner na afloop.

“We hebben goed verdedigd, in de aanval liep het niet maar dat hebben we goed opgevangen. In de rebound hebben we ze weggespeeld.” , aldus Hakim Salem