Hakim Salem – Met plezier naar je werk

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Met plezier naar je werk

Na afloop van de training op vrijdag spreek ik met Hakim Salem. De kersverse en relatief jonge coach van GasTerra Flames. We praten over hoe zijn eerste week is verlopen, teamsamenstelling en zijn visie.

Wat opvalt als je met Hakim praat is zijn zelfverzekerdheid en zijn positieve manier van spreken. Absolute vereisten voor een coach die met zijn team prijzen wil pakken. Daarvoor is hij natuurlijk ook naar Groningen gekomen. Maar Hakim verteld ook over dat zijn team plezier moet hebben in het ballen. Ze moeten met plezier naar hun werk gaan. Mede daarom doe ik bijna nooit conditietrainingen zonder een bal.

Ik geloof niet in het eenvoudig heen- en weer rennen. Daar is weinig lol aan. Ik geloof ook niet in de militaristische aanpak. Het plichtmatige en drillen van je team. Plezier is gewoon een hele belangrijke factor. Er zijn Ć¼berhaupt weinig oefeningen die ik geef zonder bal. Ze moeten tenslotte vertrouwt raken met dat ding.

De eerste week met trainingen is goed verlopen ondanks een kleine blessure voor Davis. Het team is door absentie van Ties Theeuwkens nog niet compleet. Maar de start op maandag voor ruim 700 mensen trainen is wel bijzonder. Heel mooi en uniek. Het geeft dus goed aan hoe het hier leeft. De spelers waren onder de indruk. Zelfs een ervaren speler als David Bell.

Coach Zeljko Obradovic van Panathinaikos kan ongelofelijk tekeer gaan tegen spelers maar daarnaast wordt hij gedragen door zijn team. Ik vraag aan Hakim hoe dat kan volgens hem. Het heeft te maken met vertrouwen, eerlijk en echt zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat het team ook weet dat je deskundig bent. Eerlijk en echt zijn is iets wat ik ook altijd ben. Ik ben tijdens training geen andere Hakim als buiten training.

Over laten zien van deskundigheid is Hakim heel helder. Gewoon overtuigen met basketball en niet met allerlei bullshit-theorieƫn. Hij verteld over een reactie die hij kreeg over een opmerking na de eerste training van Dourisseau. Dank coach, zo had ik het nog niet gezien, de reactie van de MVP van vorig seizoen.

Vertrouwen is heel belangrijk en in de eerste week hebben we ook gesproken over de teamregels. Tot nu toe blijken het geweldige gasten. Ze excuseren zich zelfs wanneer ze weten dat ze de regels niet na hebben geleefd. Een van de teamregels gaat over rebounding maar ook over dat scores door transitie van aanval naar verdediging niet zijn toegestaan.

Naast regels heeft Hakim macro- en micro-doelstellingen. Per wedstrijd andere doelstellingen en voor het hele seizoen. Deze macro-doelstellingen zijn dan weer terug te leiden naar de teamregels.

Kom je je afspraken niet na dan wordt je gewisseld. Maar allerlei sancties eraan koppelen na de wedstrijd is niet waar ik voor sta. Ze worden dan angstig en verstijven misschien. Tuurlijk, als je consequent afspraken niet nakomt wordt het anders.

Hakim verteld dat een aantal zaken belangrijk waren bij het samen stellen van het team. Spelers moeten kunnen rennen en schieten. Ik ben iemand die niet echt werkt met een systeem met centrale lange speler. Mijn team is continue in beweging en iedereen moet kunnen schieten. Zogenaamde ball-screens in de aanval en verder hard verdedigen. We willen 80% van de defensive rebounds pakken.

Zaterdag 28 september is de eerste wedstrijd tegen het nationale team van Japan.

Ik heb er zin in!, verteld Hakim Salem.