Hanzevast Capitals – EiffelTowers Den Bosch

Bijna vierduizend toeschouwers, een achterstand in de serie en dus moeten winnen zijn mooie ingredienten voor een mooie pot basketball. Hanzevast Capitals weet wat het moet doen om die felbegeerde plek in de finale binnen te slepen. Heel simpel, een punt meer scoren dan de tegenstander.

De theorie is simpel maar de praktijk is een stuk weerbarstiger. Zeker als het sterke EiffelTowers de tegenstander is. In Den Bosch won de thuisploeg omdat ze meer rebounds pakten. Marco van den Berg had zijn mannen dus instructies gegeven dit niet meer te laten gebeuren.

Vanaf het begin geven de teams elkaar niets kado. Voor iedere bal en rebound dient hard gevochten te worden. De intensiteit druipt er vanaf en het levert een puntje-puntje-wedstrijd op die boeit. EiffelTowers neemt in het eerste kwart wel de leiding. Maar het verschil wordt nooit groter dan zes punten.

Zes punten aan het begin van het tweede kwart, 14-20, wordt het 24-28 met nog drie minuten te gaan en Hanzevast Capitals neemt een time-out. Dit minuutje teamtalk is heel effectief want direct na de herstart een driepunter van Novak, dunk en block van Brempong en het kwart eindigd met 31-30.

“Ik verwacht dat de gehele serie zoals vanavond zal zijn. Close en het zal worden beslist door de details. In Groningen spelen is echt geweldig. Een brilliante sfeer die iedere thuisploeg zou helpen”, aldus Don Beck.

De punten worden netjes verdeeld over de spelers. Dat geeft aan dat er twee echte teams tegenover elkaar staan. Beide ploegen hebben een speler die er een beetje bovenuit steekt. Aan de bezoekende zijde is het Taron Downey die belangrijke driepunters maakt op de momenten dat EiffelTowers bij moet blijven. Zoals in het derde kwart als Thomas 43-38 op het bord zet is Downey er als de kippen bij om twee driepunters te maken en brengt de stand weer op 45-45.

Drie minuten voor het eind komt EiffelTowers voor de laatste keer op voorsprong met 58-59. Daarna maakt de uitblinker van Hanzevast Capitals het karwei af. Torey Thomas sleept zoals vaker dit seizoen zijn team naar de overwinning. Twee driepunters in de laatste minuut zetten de thuisploeg op 66-61 met nog een minuutje te gaan.

“We moesten beter rebouden. Dat ging beter en zijn intenser gaan spelen. Daarnaast moesten we voorkomen dat Richardson in zijn eentje de serie zou beslissen”, aldus de winnende coach.

Vijf punten zijn genoeg om in de laatste minuut de overwinning te pakken. Richardson geeft nog een dunkje weg. Thomas pakt een steal en de wedstrijd is het voorbij. De stand in de serie is gelijk en de agenda’s kunnen opengeslagen worden. Komende donder- en zaterdag gaat deze spannende serie verder.