Hanzevast Capitals – Rotterdam Challengers

Op een prachtige tweede Paasdag wordt voor aanvang van de wedstrijd Maarten van Gent in het zonnetje gezet. Hij krijgt een bloemetje van de voorzitter aangezien hij in 1982 de eerste landstitel naar Groningen haalde.

Zijn eerste wedstrijd in Groningen start bijzonder met veel driepunters op rij. Will Wittington is hot en schiet binnen de eerste vijf minuten al driepunters binnen. Gedurende de wedstrijd schiet hij zes driepunters binnen.

De eerste punten voor Rotterdam Challengers komen op naam van Chaz Briggs die de bal heerlijk al dunkend door het netje laat glijden.

De Rotterdam Challengers knokken om bij te blijven. Tot vlak voor het eind van het eerste kwart lukt dat ook goed. Sebastien Bellin schiet een driepunter binnen en brengt de stand op 26-18. Door het harde werken van de gasten komen ze weer terug tot twee puntjes. Overigens ook nog op spectaculaire wijze. Sullivan Sykes rond een alley-oop op zeer fraaie wijze af.

Direct bij de start van het tweede kwart is hij ook de man die zijn team op voorsprong brengt. Als Hanzevast Capitals weer aan de leiding komt begin er langzaam een verschil te ontstaan tussen de teams.

Tot aan de rust heeft Rotterdam Challengers het betere spel laten zien. Maar een gaatje van zeven punten wordt snel vergroot door Hanzevast Capitals. Mede doordat Rotterdam Challengers het netje niet meer weet te vinden.

Het is ook moeilijk als je speelt zonder enige lijn. We hebben alleen een paar simpele set plays. In Amsterdam konden we nog stunten omdat we overstapten op een zone. Dat weet men nu ook dus moeten we iets nieuws verzinnen., volgens coach Maarten van Gent.

In vier minuten tijd wordt er niet gescoord door de Rotterdam Challengers en dat is funest. Veel turnovers, schoten die missen maakt het makkelijk voor de thuisploeg. Daniel Novak schiet twee cruciale driepunters door het netje. Zijn bommen beslissen de wedstrijd. Hanzevast Capitals loopt uit naar een voorsprong van 19 punten.

Ondanks de euforie van de overwinning zijn er de zorgen om Bellin en McCrommon. Sebastien Bellin stapte met zijn voet op die van Julian Khazzouh en is door zijn enkel gegaan. Chaz McCrommon viel na twee minuten speeltijd heel ongelukkig en heeft zijn duim uit de kom. Open wond en is al in het ziekenhuis geweest maar heeft niets gebroken.

Het laatste kwart is met een beginstand van 68-49 nog een formaliteit. Wij speelden het laatste kwart op consolideren, aldus de winnende coach. Het gaatje blijft de gehele periode ongeveer even groot en de consolidatie is dus gelukt.

Onze eerste doelstelling is gehaald dus het is nu tijd voor een mini-feestje. Het is een kwaliteit van ons om runs te maken en die in het derde kwart was beslissend., aldus Marco van den Berg.

Maarten van Gent heeft geen mening over de wedstrijd. Het was geen wedstrijd. In mijn perceptie is een wedstrijd een strijd tussen twee gelijk opgaande ploegen. Daar was geen sprake van.