HanzeVast Capitals – Woon!Aris

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

De derby van het noorden tussen Leeuwarden en Groningen wordt gewonnen door HanzeVast Capitals. Ze gaan nu met hun vierde overwinning op rij richting de top van het klassement. Het team begint te verbeteren en dus verloopt het proces van Boot nog steeds volgens planning. In zijn visie moet het mentale-fase rond de kerst voorbij zijn en kan er dan overgegaan worden op de tactische kant van het trainen. Daarnaast is Buchanan weer uit de ziekenboeg en is het nu alleen nog wachten op de terugkeer van Niels Meijer.

In Leeuwarden zullen ze nog moeten leren hoe je een wedstrijd veertig minuten lang goed speelt. Goed spelen deden de spelers van Roorda het zeker tot aan de rust. Zeker in het eerste kwart schiet het ream uit de startblokken. Onder leiding van Ryan Diggs die dertien puntjes scoort in de eerste tien minuten staan Woon!Aris met acht punten, 20-28, voor bij de break.

De Frieze Amerikanen penetreren alsof het een lieve lust is en de spelers van HanzeVast Capitals en zijn onmachting om de guards van Woon!Aris af te stoppen. Halverwege het tweede kwart wordt er ingegrepen in de defensie van HanzeVast Capitals door Boot. Zijn mannen waren mentaal aangeslagen door de stand. Maar dan staat Dan Oppland op en neemt zijn team op sleeptouw. Weliswaar nemen ze niet de leiding over in de wedstrijd maar hij houdt zijn team in het spoor van de tegenstander. Diezelfde tegenstander is niet in staat om uit te lopen en zo blijft het gaattje rond de vier tot zes punten hangen. De spelers kunnen aan de thee gaan bij de stand van 47-51.

Zo goed als de eerste helft zo begint het derde kwart zeker niet voor Woon!Aris. Het team begint hetzelfde manco te vertonen als in eerdere wedstrijden: goed beginnen en dan als een nachtkaars uitgaan. Oppland is nog steeds hot en als Legans in het veld komt en Russ met zijn vijfde fout op de bank moet gaan schieten wordt het 61-60 voor HanzeVast Capitals.

Volgens Oppland is Legans misschien wel de ontbrekende schakel in het team. Hij is zeer belangrijk voor het team want sinds zijn komst wordt er viermaal op rij gewonnen. Maar diezelfde Legans wordt door Boot gestraft in de wedstrijd. Hij houdt zich niet aan de geldende teamafspraken en mag als represaille 25 minuutjes de bank warm houden. Boot had verwacht Legans blindelings te kunnen vertrouwen. Legans wilde zelf geen commentaar op het voorval geven.

Ondanks Legans niet eens scoort in zijn eerste seconde is het momentum overgegaan naar HanzeVast Capitals. De spelers in het veld merken dit misschien ook wel want er volgt een zeer rommelige fase met knullig balverlies. Coach Roorda ontploft van woede als er niet wordt gefloten voor een vermaarde terugspeel-actie van Hinson. Volgens de coach is deze situatie samen met de belangrijke laatste rebounds de verklaring voor het verlies van zijn team.

Hij heeft het gevoel gehad dat er meer in zat voor zijn team. De spelers die in de eerste helft zo goed zijn verstoppen zich in de rest van de wedstrijd. Burgess brengt zijn team nog even op gelijke hoogte en daarna komt de bal kortstondig klem te zitten tussen bord en ring. Na deze situatie is het echt gedaan met Woon!Aris en grijpt Capitals de leiding. De Friezen blijven op het vinkentouw maar mede door een grote foutenlast bij de centers is het team machteloos.

De stand is 83-82 en nog een kleine twintig seconden op de klok en dan ploft een driepunter uit de hoek door het netje. Chris Woods is de man die zijn ploeg op een onoverbrugbare voorsprong schiet en de wedstrijd binnen haalt. Hij maakt het karwei af wat zonder Oppland niet was gelukt. Woon!Aris schiet nog wel driemaal in de laatste luttele seconden maar de ballen vallen niet.

Oppland onbetwist de man van de match aan Groningse zijde eindigt met 22 punten met een fieldschotpercentage van 75% en 100% vanachter de vrije worplijn.