Israel samen met elfde speler te sterk voor Nederland

Een vreemde sfeer voor de wedstrijd tussen Nederland en Israel. Vele agenten waren aanwezig om een oogje in het zeil te houden en de terreurdreiging in de kiem te smoren. Opvallend was dat de hoofdscheidsrechter de inhoud van zijn sporttas niet wilde tonen tijdens de tassen controle. De uitwedstrijd werd dik verloren met 29 punten verschil en de kleine 1.000 toeschouwers hielden rekening met een nieuwe oorwassing. Gelukkig voor coach Pinas is Elson genezen en weer inzetbaar. Het eerste kwart laat diezelfde Elson weer zien goed te zijn. Samen met Van Paassen die tegen Belgie vooral tegen zichzelf speelde kan Nederland de tegenstander nog volgen. Vier punten verschil na het eerste kwart is niet slecht. Coach Pinas geeft het tijdens de persconferentie al aan: in het tweede kwart stoppen we de Israeliers niet af aan de driepuntslijn. Gevolg is dat er negen driepunters worden afgeschoten door beide ploegen. Fraai om te zien en in de rust blijkt dat Israel 70% van zijn driepunters heeft geraakt. “70% Is dodelijk”, aldus Glenn Pinas. Drie punten staat Nederland bij het begin van het derde kwart. Een goed resultaat tot dusver en een pluim voor het hard werkende Nederlandse team. Helaas slaat Israel in dit kwart een flink gat van vijftien punten en lijkt de oorwassing toch realiteit te worden. Het Nederlands team herpakt zich in het vierde kwart maar wordt dan de das omgedaan door de ‘elfde speler’ van Israel. De scheidsrechters helpen Israel enorm in het zadel. Aan het begin van het laatste kwart wordt een score van Van Paassen niet geteld. Vervolgens begaat hij een fout maar de scheidsrechter geeft aan: “doorspelen”. De Israelier kan de actie niet afronden met een score en dan besluit de scheidsrechter om alsnog te fluiten. Van Paassen moet nu het veld af met zijn vijfde fout. Het Nederlandse team blijft doorknokken en het gat wordt gedicht. Op het moment dat Nederland bijna gelijk is begaat Nederland een onsportieve fout. Terecht gegeven maar in een soortgelijke situatie met Sander van der Holst gebeurt dat niet. Onbegrip bij iedereen en de uitleg van de scheidsrechter is:”Dit is de cruciale fase van de wedstrijd en dan fluit ik hier niet voor”. Vreemd natuurlijk maar Nederland mag wel twee vrije worpen nemen. Voordat de eerste bal is gegooid wordt Elson met een technische fout van het veld gestuurd. Het is ook zijn vijfde fout. Zijn vervanger Flanders scoort in de laatste minuten een aantal malen op cruciale momenten en samen met de ontketende Van der Holst komt Nederland op voorsprong. Wat daarna blijft is de onbegrip. Het laatste schot van Nederland komt uit de hand van Kingma. Deze speler kan geen afstandsschot nemen en Akerboom samen met Van der Holst wachtten aan de driepuntslijn op de bal die niet kwam. De twee vreemde momenten met de scheidsrechters en de bal van Kingma doen Nederland de das om. Positief is de enorme inzet van het team. Ze kunnen nu met meer zelfvertrouwen naar Belgie gaan. 1e kwart: 14-18
2e kwart: 23-22
3e kwart: 15-25
4e kwart: 26-17