Maroussi – MPC Capitals (ULEB Cup)

De ULEB Cup begint onder de rook van de Acropolis

In een uithoek van Europa begint voor de mannen van Ton Boot het ULEB Cup-basketbalavontuur. De eerste tegenstander is er een van groot formaat: Maroussi Honda uit de Griekse hoofdstad Athene, die momenteel aan de leiding gaat in de Griekse competitie. Belangrijke naam bij Maroussi is de Amerikaan Blakney. Van tevoren ging men al uit van een nederlaag en bij een verschil kleiner dan twintig punten heeft MPC Capitals een goed resultaat neergezet. Voor Chris McGuthrie is de wedstrijd in Athene zijn debuut voor de club en zijn rentree onder Ton Boot.

De eerder genoemde Blakney opent de score, nadat Young een driepunter heeft gemist. Missen is het woord dat deze hele wedstrijd kan beschrijven voor MPC Capitals. Schoten missen is niet erg, maar als je aan het eind de balans opmaakt en je hebt maar 28% van je schoten geraakt, mis je altijd de overwinning. In de laatste minuten van het eerste kwart mag Mighty Mouse, Chris McGuthrie zijn opwachting maken, maar vervolgens mist hij de driepunter, zijn handelsmerk.

Na de eerste tien minuten staat er een stand van 18-13 op het bord. Niet echt iets om over te wanhopen. Een schotpercentage van 33% daarentegen is niet best. De manier waarop de schoten worden gemist is wel jammerlijk. Eenvoudige lay-ups vallen niet, de centers die van onder het bord niet tot een score kunnen komen en dat terwijl MPC Capitals goed speelde tot aan het vierde kwart. Voor het team is het op Europees niveau spelen een geheel nieuwe ervaring. Die spanning en onzekerheid zag men vanavond terug in het schotpercentage.

Het tweede kwart brengt een groter verschil tussen de Zeus en voormalig Dondergod uit Groningen. Een 9-0 en snel daarop volgend een 5-0 run brengen een groot verschil tussen de teams. Na zes minuten scoort Novak zijn eerste punt en tevens voor Capitals de eerste veldscore. De slag is al geslagen door Maroussi, want ze leiden al met 27-15. Sekulic dunkt tweemaal op rij en maakt in totaal zes punten achter elkaar, gevolgd door de driepunter van Spanoulis. Deze Griek scoort 100% deze wedstrijd en de andere opvallende man is de Amerikaan Jones, die 13 rebounds pakt.

MPC Capitals begint het derde kwart lekker: eerst mag Reed punt negen en tien laten noteren en vervolgens drukt Young een bom door het netje. Na een drietje van Stefanidis is er een gat van achttien punten en is het verlies draaglijk. De laatste tien minuten raast er echter een ware wervelwind door de Griekse arena. In zes minuten perst Maroussi er een 17-0 run uit en gaat de storm liggen.Melderis maakt dan de eerste score voor MPC Capitals in dit kwart. Een draaglijke achterstand verandert in een vernedering. Elk sprankje hoop op een positief resultaat is dan verdwenen. Johannes Akerboom, volgens de ULEB Cup, mist een driepunter, waarna Reed de laatste punten scoort in de wedstrijd.

Ondanks het grote verlies gaat het team met een positief gevoel naar huis. Het team kan van deze wedstrijd weer veel leren voor de competitie. Ondanks het grote krachtsverschil heeft MPC Capitals hard gewerkt, alleen de simpele lay-ups zijn gemist en dan maak je het jezelf moeilijk.