meisjes ere-divisie: TWF – Grasshoppers

Na een knappe thuisoverwinning voor de kerst tegen dit TWF (72-68) vertrok Grasshoppers met goede moed naar Hardinxveld-Giessendam om de 7e plaats te consolideren. Na een goed begin zakte de ploeg als een plumpudding in elkaar en kreeg een lesje in felheid, overtuiging en scoren van een veel beter TWF 74-44. Grasshoppers startte goed en dwong TWF tot balverlies en pakte rebounds. In de aanval opende Jamie Vletter brutaal met een driepunter en met de hulp van Ilse v/d Oever en Jacoline Zwaan( ook een driepunter) werden de aanvallen goed afgerond. De voorsprong in de 5e minuut had groter kunnen zijn als de vrije worpen beter waren benut 3-11. De volgende 4 minuten werd er niet gescoord, de koppies gingen hangen en de verdediging verslapte. TWF profiteerde en kwam langszij in de laatste minuut. In de laatste seconden gebeurde iets wat aangeeft wat het probleem is dit seizoen. Grasshoppers miste een makkelijke kans en liet vervolgens de tegenstander in de zoemer met een lay-up scoren en stond erbij en keek er naar 17-15. Het tweede kwart ging tot de 5e minuut gelijk op. Willeke Krijgsman, de zeker nog niet fitte Diana v/d Boon en Jacoline Zwaan (2e driepunter) sprokkelden de scores moeizaam bijeen, maar in de verdediging werd duidelijk dat Grasshoppers zeer veel moeite had met de lengte van TWF en als je dan ook niet de kleinere speelsters uitboxed dan vraag je om problemen. Nadat er van de 6e tot de 10e minuut weer niet werd gescoord, liep TWF weg naar een 37-26 voorsprong. Marloes van Klaveren met 4 punten in de laatst seconden gaf nog een hoopvol uitzicht op de tweede helft 37-30. De derde periode was het snel gedaan met de hoop op een goede uitslag. Zonder enig zelfvertrouwen en de wil uitstralend om te winnen liet Grasshoppers zich naar de slachtbank voeren. In de verdediging werd er geen pressie op de bal gegeven, mocht TWF rustig aanleggen voor het schot (4 driepunters) en werd er niet uitgeboxed in de verdediging.

In de aanval werd er weer 4 minuten niet gescoord en werd er steeds angstiger gespeeld en naar een persoonlijk succes gezocht i.p.v. naar een goed teamaanval, wat resulteerde in precies 7 gescoorde punten. TWF speelde fel, geconcentreerd en scoorde tegen een hoog percentage en nam een verdiende 53-37 voorsprong. Het vierde kwart verloor de Katwijkse ploeg met de alles zeggend cijfers 22-7. Willeke Krijgsman was de enige, die deze periode scoorde en vanaf de 5e minuut bleef voor Grasshoppers de teller steken op 44 punten. TWF bleef lustig scoren en veegde het meer en meer tegen zichzelf vechtende en als loszand spelende Grasshoppers de zaal uit 74-44.
Scores: Willeke Krijgsman: 12, Jamie Vletter: 10, Jacoline Zwaan: 7, Diana v/d Boon: 6, Ilse v/d Oever: 5, Marloes van Klaveren: 4. De analyse van coach Ria Bröring: “Het probleem voor deze ploeg is op de eerste plaats dat er zoveel kansen niet worden benut en dat er geen enkele drang is om in de aanvalsrebound te gaan. Met 6 aanvalsrebounds in de hele wedstrijd terwijl je nog geen schotpercentage haalt van 22 en je dus 54 keer mis schiet en de bal aan de tegenstander laat, kun je al bijna geen wedstrijd meer winnen. Het tweede probleem is de verdediging. We hebben het elke week zwaar, omdat we door de blessure van Brenda Guyt geen enkel tegenwicht hebben tegen de lengte van de tegenstander. Om die lengte van het bord te houden kost onze kleinere speelsters veel kracht en als dan ook, door het ontbreken van de wil om alles te geven, de overige speelsters niet voldoende onder druk worden gezet, waardoor die centers ook makkelijk aangespeeld kunnen worden, dan maak je het jezelf wel erg moeilijk. Door deze nederlaag zakt Grasshoppers terug naar de 9e plek maar kan door de overwinningen van de laatste weken niet meer degraderen.”