MPC Capitals – Demon Astronauts

Alles of niets is het credo voor de mannen van coach Ton Boot in de vierde wedstrijd tussen MPC Capitals en Demon Astronauts. Verliezen betekent einde seizoen en geen finale voor coach Ton Boot, die zelden een finale heeft gemist met zijn teams. Demon Astronauts staat met één been in de finale met een 2-1 voorsprong. Naarmate de halve finale-serie vordert tussen de twee teams begint het spel te veranderen. Het spel wordt frivoler en het tempo is flink opgeschroeft sinds de derde wedstrijd, terwijl de scores nog steeds laag zijn.

Wedstrijd vier begint erg ongelukkig voor de Demon Astronauts. Koen Rouwhorst mist driemaal open kansen en maakt drie turnovers in een paar minuten tijd. Merkwaardig genoeg laat coach Shivek hem in het veld staan. Bij MPC Capitals is Egi Mikalajunas erg ‘hot’ en scoort zeven punten in vijf minuten. Vervolgens mag hij met een hamstring blessure plaats nemen op de bank. Intensieve behandeling van zijn blessure maakt het misschien mogelijk dat hij donderdag weer mee speelt. Voor de coach is het geen verrassing dat Egi geblesseerd is geraakt. “We spaarden hem op de training en we wisten dat het ieder moment kon gebeuren”, aldus Ton Boot. Doordat MPC Capitals zes vrije worpen mist, slaan ze nog geen echt groot gat. Vier punten verschil na het eerste kwart is te overzien. Zeker als Sergio ‘Teddy’ Gibson opstaat en zeven punten op rij scoort. De stand valt ineens in het voordeel uit van Demon Astronauts met 19-23 na vijf minuten in het tweede kwart. Even later grijpt de wedstrijdcommissaris in en de wedstrijd wordt stil gelegd om nieuwe schotklokken te installeren. De driepunter van Kriisa en twee vrije worpen van Travis Reed brengen MPC Capitals daarna weer aan de leiding en bij de stand 26-25 gaan de teams rusten. Uitblinker Gibson scoort vroeg in het derde kwart en brengt zijn team voor de tweede maal aan de leiding. Halverwege staat het 30-30 en is er nog geen beslissing gevallen tussen de twee gelijkwaardige ploegen. MPC Capitals krijgt daarna het momentum en schiet via Novak en Kriisa weg naar 41-32 en de vijfde wedstrijd lijkt in zicht te komen. “Deze wedstrijden gaan niet meer om het basketball maar hoe je met het momentum en je zwakke periodes omgaat. MPC Capitals heeft de wedstrijd gewonnen in hun momentum.”, volgens Arik Shivek. Rogier Jansen gooit bij het begin van de laatste kwart de wedstrijd definitief op slot met een driepunter. Demon Astronauts doet zijn uiterste best om via driepunters terug te komen in de wedstrijd, maar helaas gaan ze allemaal mis. Vanuit de rebounds kan MPC Capitals de voorsprong gemakkelijk consolideren. In de laatste minuten wordt het gebruikelijke kat- en-muis-spelletje gespeeld van fouten maken, vrije worpen schieten en weer aanvallen. Verbazingwekkend schiet MPC Capitals twaalf vrije worpen op rij raak, zelfs Travis Reed schiet er vier op rij binnen. Door de 100% score zijn alle kansen verkeken voor de Demon Astronauts, en in de laatste tien seconden staat Novak met de bal in de hand, en lopen de spelers het veld al uit. Ton Boot heeft aan het einde niet meer te vertellen dan dat er maar zes spelers met hun hart hebben gespeeld. Over de wedstrijd van aankomende donderdag vertelt Boot dat zijn team erg veel geluk moet hebben om die te winnen. Voor Shivek staat het al vast dat zijn team gaat winnen. “Amsterdam heeft het, in Groningen leeft het”, volgens Boot.