MPC Capitals – Demon Astronauts

Heksenketel in Groningen

Meer dan vierduizend bezoekers in Martiniplaza waar mascottes Dondergod en Cappy uit de lucht komen vallen. Een schitterende ambiance voor de tweede wedstrijd tussen MPC Capitals en de Demon Astronauts. De tweede wedstrijd in een halve finale serie die volgens beide coaches lang en zwaar zal zijn.

Amsterdammer Koen Rouwhorst heeft de eer de eerste score aan te tekenen, maar zal ook al eerste het veld moeten ruimen omdat hij een volle strafkaart krijgt. Demon Astronauts begint met deze score te bouwen aan een voorsprong in deze wedstrijd. Halverwege is er een gaatje van drie punten na een mooie behind-the-back-pass van Spinks op Gibson. De twee hoofdrolspelers voor Demon Astronauts deze wedstrijd. Het eerste kwart levert Spinks, Rouwhorst en Mikalajunas al veel persoonlijke fouten op. Mikalajunas heeft na tien minuten al drie kruisjes achter zijn naam staan. Hinrichsen krijgt hierdoor meer minuten dan gebruikelijk. Het kwart eindigt bij 10-16, en de Demon Astronauts hebben al een flink gat geslagen.

Een gat van meer dan vijf punten is in een normale wedstrijd niets, maar in deze wedstrijd is dat een enorm gat. Wijze woorden van Demon Astronauts coach Arik Shivek, die daarmee aangeeft dat deze twee ploegen gelijkwaardig zijn.

Tot een minuut of drie voor de rust verdedigt Demon Astronauts nog steeds een voorsprong van vier punten. MPC Capitals hapert in de aanval en Valmo Kriisa brengt via vier punten op rij zijn team aan de leiding. Op moeilijke momenten neemt Kriisa de ploeg op sleeptouw. Kriisa wordt ondergewaardeerd maar komt op de moeilijke momenten altijd bovendrijven. Hij zet enorm goed de lijnen uit., aldus coach Ton Boot over zijn oogappel Kriisa. De punt voorsprong voor MPC Capitals blijft gehandhaaft tot aan rust en bij 38-37 mogen de spelers richting de kleedkamers.

Joe Spinks komt net zoals Valmo Kriisa toch altijd boven de rest uit als het niet goed gaat met het team. In een halve minuut brengt Spinks eigenhandig de Demon Astronauts weer aan de leiding. Sergio Gibson schiet vervolgens met een driepunter het verschil naar zeven punten, grootste verschil de wedstrijd. Gary Buchanan die geen veldscore heeft gemaakt, maar wel eindigt met negen punten brengt in de laatste minuut van het derde kwart MPC Capitals weer aan de leiding. De zeven belangrijke punten voorsprong van Demon Astronauts zijn zo volledig verdwenen en het laatste kwart zal weer ongekend spannend worden.

De block van Reed luidt een periode in van turnovers bij Demon Astronauts. Na afloop memoreert coach Shivek aan dit moment. Cruciaal zijn de turnovers want na vijf minuten is het 46-45 en heeft Demon Astronauts nog volop kans op de overwinning. De drie vrije worpen van Buchanan met nog een paar minuten op de klok zijn de beslissing in de wedstrijd. De voorsprong die op dat moment vier punten is, komt niet meer in gevaar. Joe Spinks gaat veertig seconden voor het einde met vijf fouten van het veld, en daarmee is het echt over en sluiten.

We hebben een betere wedstrijd gespeeld dan afgelopen zaterdag, aldus coach van Demon Astronauts. Coach van MPC Capitals vult aan , maar wij hebben vanavond ook beter gespeeld. Opvallend is het tien procent schotpercentage driepunters bij MPC Capitals en Milko Lieverst die zes aanvallende rebounds pakt. Op naar de derde wedstrijd die ook bol zal staan van ongekende spanning en vechtbasketball.