MPC Capitals – EBBC Den Bosch

De kogel is door de kerk

Ton Boot is niet tevreden over Brant Bailey en hij mag nu echt vertrekken van de coach. Dat is het meest belangrijke nieuws na de vreemde wedstrijd tussen MPC Capitals en EBBC Den Bosch. Het is aan het bestuur, vertelt Boot verder nog over de situatie. Het bestuur zal moeten beslissen of het financieel mogelijk is om Bailey zijn contract te verbreken.

De wedstrijd is er weer een met een vervelende nasmaak voor de groningers. Op een knullige manier de wedstrijd verliezen die je had kunnen winnen. Laten we dan wel duidelijk zijn dat als MPC Capitals wint het niet verdiend is. De tegenpartij speelde een goede pot en tot deze conclusie kwam coach Van Helfteren ook.

MPC Capitals loopt de gehele eerste helft achter de feiten aan. Het groningse team speelt veels te tam. EBBC snijdt als een warm mes door de al bijna gesmolten boter met simpele aanvallen. De defensie houdt Reed in de eerste helft goed in bedwang. Ondanks dat hij in de eerste helft onzichtbaar is komt hij uiteindelijk toch nog tot 18 punten. Halverwege hebben we de stand bereikt van 35-46 en is er al een groot gat geslagen door de jonge honden van EBBC.

Bij MPC Capitals is het spelbeeld de laatste tijd dat vanaf het derde kwart er langzaam aan minder goed wordt gespeeld. Zo lijkt een grote nederlaag aanstaande voor de groningers. Een voorteken hiervoor is dat Den Bosch door goed spel 2 minuten na de rust het gat vergroot naar 17 punten (35-52). Deze achterstand inspireert toch blijkbaar en MPC Capitals gaat wat feller spelen. Halverwege is er 7 punten afgesnoept van de voorsprong van EBBC.

De goed spelende Akerboom scoort vervolgens door middel van een turnaround jumper waarbij hij over de verdediger heen schiet. De basket heeft hij bij deze schotpoging niet gezien. Geluk of kwaliteit? Het antwoord zal in het midden liggen…

Tijdens het laatste kwart dringt MPC Capitals stevig maar het is niet effectief. Teveel slechte aanvallen doordat deze te lang of moeilijk worden gespeeld. De voorsprong van 9 punten voor EBBC blijft. EBBC Den Bosch lijkt dan moe gestreden waardoor de voorsprong toch verdwijnt. De missie om te winnen voor MPC Capitals lijkt nu echt onmogelijk te zijn. Op anderhalve minuut voor het einde met vijf punten achter, maar dan is er het jeugdtalent Rogier Jansen die een driepunter binnen schiet (74-76). De wedstrijd is ineens echt helemaal open. Brant Bailey schiet nog een driepunter binnen en MPC Capitals leidt zowaar de wedstrijd. (77-76) Dit is ook tevens de eerste en enige keer dat MPC Capitals voor staat. Dit zijn ook tevens de laatste punten van Bailey in groningse dienst.

Op 8 seconden voor het eind maakt Egi Mikalajunas een fout op Huijbens die zijn vrije worpen benut en daarmee is het verhaal verteld. MPC Capitals leek zowat een onterechte overwinning binnen te gaan halen maar EBBC krijgt toch wat het verdient. Onvergeeflijk, aldus Boot die de laatste minuut telkens no fouls schreeuwt. Net zoals in de vorige wedstrijden gebeurt het telkens weer en ditmaal betekent het een verloren wedstrijd.

Van Helfteren geeft Sam Jones complimenten omdat hij weer een wedstrijd speelt terwijl hij een slepende enkelblessure heeft. Naast de pijnlijke rechterenkel is hij vanavond ook door de linkerenkel heen gegaan. Ondanks al deze blessures heeft hij vanavond 33 minuten in het veld gestaan en 2 punten gescoord.

Het trio Huybens, Akerboom en Jones komen allemaal boven de 20 punten uit en Huybens is topscorer met 26 punten en 5 rebounds.

Donderdag Bergen op Zoom en hopelijk kan MPC Capitals dan weer zelfvertrouwen kweken en degelijk spel tonen zonder Bailey…