MPC Capitals – Tulip Den Bosch

Onjuistheden en halve waarheden

Dat is de reactie van Toon van Helfteren over de opmerkingen dat hij aartslui zou zijn en dat Ton Boot een versleten grammofoonplaat is. Er zijn journalistieke regels overtreden en dat vind ik triest. Hij neemt afstand van de opmerking die gemaakt is door e-zine Homecourt van EBBC, dat Ton Boot slecht kan communiceren. Dit is sensatie-journalistiek die men in Groningen niet nodig heeft want de mensen komen toch wel. Geweldige ambiance! Met 2850 bezoekers is de Martiniplaza inderdaad goed gevuld.

De wedstrijd heeft als inzet de derde plaats en voor beide clubs is dat een zeer verdienstelijke positie om in te nemen. Deze plek biedt goede vooruitzichten in de play-offs. Daarnaast zijn beide clubs door een inmiddels lange reeks overwinningen in deze positie terecht gekomen. Alleen de reeks overwinningen van EBBC is nu ten einde gekomen.

De wedstrijd begint voor MPC Capitals net zo voorspoedig als tegen de Demon Astronauts. Gary Buchanan begint wat matig maar met 2 bommen sluit hij de eerste tien minuten toch nog goed af. Bij EBBC mag de hard werkende Daniel Jones de bal er lekker indunken. Maar het baat niet echt want als het eerste kwart voorbij is, staat het al 26-16.

Het tweede kwart begint met een zone-verdediging van EBBC. Risicovol omdat Capitals vele driepunters schiet. Toch besluit Boot een time-out te nemen om zijn spelers uit te leggen hoe ze nu moeten aanvallen.Opvallende speler in dit kwart is Kees Akerboom junior, goed voor vier missers vanaf de vrije worplijn. Dit is niet normaal voor Kees, aldus Van Helfteren. In de tweede helft maakt het talent toch nog duidelijk wat hij kan en komt uit op 18 punten.

Bij een stand van 52-31, een forse voorsprong voor de Capitals, beginnen we aan de volgende tien minuten. We hebben bij het begin van het derde kwart een keuze gemaakt. Of met nog ruimere cijfers hier weggespeeld worden of er nog iets van maken. We hebben het laatste gekozen. EBBC strijdt in dit kwart voor wat het waard is en komt snel dichterbij. Een 4-10 run brengt beide clubs tot op een punt of 12 en de kansen nemen toe voor EBBC. Bij de Capitals volgen veel fouten en Akerboom Junior komt helemaal los. Ondanks deze positieve ontwikkeling kan de coach van EBBC zich niet beheersen en wordt bestraft met een technische fout. Een fout waar hij de gehele wedstrijd nadrukkelijk om vroeg.

De klok staat op zes minuten voor het einde en EBBC is genaderd tot tien punten. Helaas voor EBBC schiet Novak tweemaal een driepunter en staat er weer een aanzienlijke voorsprong op het bord voor de Capitals. In de tweede helft speelden we consoliderend en was het frivole spel uit de eerste helft verdwenen, vond coach Boot. De laatste minuten worden door Mikalajunas en Ackermans uitgespeeld vanaf de bank aangezien ze fouled-out zijn. Na veertig minuten goed spel wint MPC Capitals met 90-73 en heeft Boot zijn sportieve wraak behaald.

Twee op zeventien driepunters is ook niet normaal. Stel je voor dat er twee of drie meer ingaan. Relativerende woorden van Boot over de overwinning van zijn team. Zijn collega vind dat EBBC in de eerste helft is weggespeeld en 52 punten tegen in de rust spreekt boekdelen.

De vraag of het niet-trainen in de kerstperiode vanavond het verschil maakte kon Van Helfteren niet beantwoorden met een duidelijke ja of nee. Hij vulde de opmerking aan met dat dit vanwege de smalle selectie de meest verstandige keus is geweest. De laatste tijd vraag ik misschien wel iets teveel van de ploeg. De slotopmerking tijdens de persconferentie was van Boot: Het gaat zo goed in Groningen. Weer heeft Ton Boot gelijk want het gaat bijzonder goed met de MPC Capitals. Op naar Bergen op Zoom.