MPC Donar – Ricoh Astronauts

Een reguliere overwinning maar gemakkelijk ging het niet

MPC-Donar moest winnen vanavond na de eerste nederlaag afgelopen zaterdag in de serie. De mannen van Scheepstra kregen een opdracht en die luidde :pak de amsterdammers bij de strot, dichtknijpen en naar beneden trekken.

De entourage was vanavond prima verzorgd: leuke cheerleaders, een mascotte (pink panther) en een braziliaanse sambaband met een hoop takkeherrie. Vele bezoekers en een record voor dit seizoen met 1600 mensen, een gezellige volle bak dus.

Voorzitter van MPC-Donar, Sierp Leistra, begon met een speech en felicitaties richting Henk Wieringa. Henk werd geprezen en bedankt vanwege zijn verdiensten voor de club de afgelopen 15 jaren.

Het eerste kwart begint niet zo goed voor de noordelijke helden maar des te beter voor de hoofdstedelingen. Koen Rouwhorst krijgt de eer om het bal te openen. Daarna gaat het hard met Amsterdam omdat MPC-Donar niet sterk schiet. De Donar-spelers lijken erg stijf te staan van de zenuwen. De Ricoh Astronauts straffen elke misser af met een soepele fast break. Ivan Tomeljak en Joe Spinks (wie anders) leidden de amsterdammers naar een riante voorsprong van 4-20 aan het eind van dit kwart. Opvallend bij Amsterdam is de sterke center Latrece Williams. Het neergebogen en schuddend hoofd van Marten Scheepstra vertelt veel over zijn emoties over dit kwart.

In het tweede kwart zien we een MPC-Donar die alle schroom kwijt is en gaat nu proberen alsnog de kelen dicht te knijpen van de Astronauts. Dit lijkt te gaan lukken een dunk van Ingram na een misser van Boldewijn brengen de ploegen op 19-23. De daarop volgende jumper van Peebles brengt het verschil terug tot 2 punten en de toeschouwers beginnen zeer weer te roeren. Ricoh Astronauts probeert door driepunters definitief de wedstrijd in het slot te gooien maar met 4 op 24 stuks lukt dat nooit.

Het derde kwart kunnen we bestempelen als een soort open-huis-basketball, beide teams verdedigen amper met als gevolg simpele scores vanuit de bucket. Vooral Amsterdam lijkt erg kwetsbaar en de sterk spelende Mikalajunas brengt met een driepunter stand tot 36-41. Joe Spinks verdwijnt de laatste minuten op de bank hij zit er fysiek helemaal doorheen. Op een halve minuut voor het einde krijgt Ingram een technische fout, hij was niet zo heel erg beleefd tegen de scheidsrechter. Na de wedstrijd was zijn mening over de wedstrijd no opinion, perhaps you should ask somebody else. In een wanhoopspoging probeert Shanks halverwege eind de bal raak te gooien en hij heeft enorm veel pech want de bal ketst van de ring af. Het was minstens een vijfpunter geweest…

Bij een stand van 38-45 beginnen we aan de laatste minuten en daarin gaat Amsterdam erop en erover. Het fastbreak spelletje zoals in het eerste kwart functioneert weer prima en na meerdere malen knullig balverlies bij MPC-Donar is het halverwege dit kwart over & sluiten. De laatste minuten waren niet echt super meer want beide partijen wisten dat het gedaan was en de spanning was weg.

Jammer voor MPC-Donar want de Ricoh Astronauts blijken erg kwetsbaar te zijn. De amsterdammers konden veel fastbreaks lopen door de missers bij MPC-Donar maar ondernamen zelf weinig initiatief. De eigen spelletjes waren vooral gebaseerd op driepunters schieten.

Maar zowel McGuthrie als Toroman (coach) waren zeer te spreken over de defense. Met 50 punten tegen win je elke wedstrijd voegt McGuthrie hier aan toe, bij het schotpercentage van MPC-Donar wel. Het nut van iemand vastzetten op Shanks en een speler op Ingram had zijn werking niet gemist zei Toroman. McGuthrie had de uitslag niet anders verwacht en de rest van de play-offs worden though. Omniworld Almere zal het worden dus en over de kansen om de titel te winnen is het fifty-fifty aldus de guard die vanavond niet verder kwam dan vier punten. Voor MPC-Donar is het jammer dat het zo is afgelopen en of de spelers morgen nog samen komen is de vraag want in de planning was het team uitgegaan van een derde wedstrijd.