Pinas is de nieuwe bondscoach

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Lekker likken en ruiken

Zo heeft Glenn Pinas de oriënterende fase omschreven tussen hem en Jan-Willen Jansen, topsportcoördinator van de NBB. Maar liefst elf besprekingen zijn eraan vooraf gegaan tot aan het moment van vandaag. Jansen vindt dus ook dat hij grondig te werk is gegaan bij het selecteren van de nieuwe bondscoach. In de selectieperiode is Ton Boot ook benaderd maar kennelijk was hij niet geïnteresseerd.

Voor het moment dat Glenn Pinas vertelt over zijn aanstelling horen we Hans Gootjes vertellen over de doelstellingen. Het begint met ambitie, zijn de eerste woorden. De NBB wil proberen Nederland van de reservebank in Europa naar het speelveld van de subtop te brengen. Het meerjarenplan, top basketball full court, moet de leidraad hierin vormen. We willen dat Nederland weer trots is op het nationale team. Dankzij de medewerking van de werkgever van Pinas is het mogelijk om hem als bondscoach te benoemen.

Jan-Willem Jansen vult de woorden van Gootjes aan met dat dit een belangrijk moment is in het Nederlandse basketball. Ik begin te voelen dat er een ommekeer komt, vertelt hij met veel passie. De draaikolken van negativiteit, incidenten en vervelende situaties lijken voorbij te zijn. Daarnaast zijn de geluiden vanuit Amerika zeer veelbelovend. Alleen de verzekeringen vormen nog een onzekerheid voor de komst van Elson en Gadzuric.

Glenn Pinas vindt zijn aanstelling niet niets en is uitermate trots om met deze knapen te mogen werken. Hij denkt dat dit het beste Nederlandse team van de laatste jaren is. Ik zal mijn functie naar eer en geweten uitvoeren. Daarnaast hou ik van een realistische aanpak en daarin staat plaatsing voor het EK niet centraal. De belangrijkste taak zal zijn dat de ploeg in de Europese A-poule blijft. Naast zijn functie als bondscoach is Pinas eindverantwoordelijk voor jong Oranje. Het huidige contract verbindt Pinas voor 2 jaar aan de Nederlandse Basketball Bond met een optie voor extra jaren.

Jansen vertelt dat er twee belangrijke data zijn in de komende periode. Op 31 maart zal er bekend zijn welke spelers er zullen worden gevraagd. De maand erna wordt echt duidelijk wie er zullen komen en ondertekenen spelers een Letter of attent. Op 8 september is dan de eerste ontmoeting tegen Estland.

Raymond Bottse, voormalig coach van Rotterdam wordt samen met Peter de Noord, Marco de Waard en Henk Pieterse de staf voor het Oranje team beneden de 18 jaar. We willen iets doen en hebben ons gemeld bij de bond,aldus Bottse. Geweldig om mensen met 515 interlands achter de broek binnen de club te hebben, vindt Jansen.