Uitwerking interview Marco van den Berg

Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Uitwerking interview Marco van den Berg 11-05-2009

Heb je getwijfeld toen de club vertelde over de financiele problemen en hoe hebben ze je op de hoogte gebracht?

Nee, ik heb geen moment getwijfeld en toen het faillissement begon te spelen ben ik hiervan op de hoogte gesteld. Toen de belastingdienst de mogelijkheid van het faillissement aanreikte ben ik hier als een van de eerste van op de hoogte gebracht. Toen ze mij benaderden was er nog helemaal geen sprake van. Ze waren toen aan het puinruimen. Ik heb altijd de intentie gehad om Donar eens te coachen omdat ik hier vandaan kom en ik wil in Nederland naar de top. Dat kan in Amsterdam, Den Bosch en in Groningen. Had ook in Nijmegen, Bergen op Zoom en Leiden gekund maar met Groningen heb ik meer affiniteit. Hier heb ik mijn jeugd doorgebracht als basketballer.

Wanneer heeft de club je benaderd?

Toen het bekend werd dat hij niet door wilde gaan. Dat wisten ze rond maart en een maand daarna. De playoffs waren nog aan de gang. Toen was er nog niets bekend qua financiën. Ze zeiden letterlijk We moeten een tussenjaar hebben omdat we financieel stukken lager moeten inzetten dan de afgelopen jaren. Maar de intentie is om zo snel mogelijk weer mee te doen met de top van Nederland. Na dat tussenjaar proberen we met sponsoren vinden en populariteit toename weer de begroting zover te krijgen dat we daarna structureel mee kunnen doen aan het kampioenschap van Nederland. Albert van der Ark zei zelfs dat we drie van de vijf seizoenen kampioen kunnen worden.

Het was dus echt van te voren bekend dat het een tussenseizoen zou worden?

Alleen financieel in hun beleving. Mijn beleving is gewoon voor de landstitel te gaan.

Waar let je op bij het scouten van spelers en heb je rekening gehouden met cultuurdragers?

Karakter. Eigenschappen waar ik dan op let zijn niet egoistisch motivatie. Goede werkethiek. Sterker nog een werkethiek om de hardste werker van de competitie te willen zijn. Bereidheid om emotioneel intelligent om te gaan met stress en geen smoesjes. Team basketball willen spelen, goed met pijn om kunnen gaan.

Hoe kun je die eigenschappen terug zien bij het scouten?

Dat kun je afleiden uit de lichaamstaal. Ik bel altijd met de journalisten. Ik trek altijd na wat iemand zijn achtergrond en opleiding is. Wat zijn gezinssituatie is. Ik spreek met de spelers zelf. Dat doe ik al in een vroeg stadium. Ik wilde in het geval Krstanovic graag naar Servie maar dat vond de club te duur en achteraf hebben we geconcludeerd dat dat wel een goede investering geweest zou zijn.

De sleutelmensen moeten dragers zijn van je visie. Dat is bij Zoran mislukt en zo heb ik het bij EiffelTowers ook gedaan.

Zoran pastte niet in het team en ze waren niet gelukkig in Groningen. Hij moeite met zijn rol om een dragende en scorende speler te zijn in de Nederlandse ere-divisie die veel atletischer is dan de Roemeense of Tsjechische ere-divisie. Wel een teamspeler ondanks dat hij wel op zichzelf was. Geen verkeerde jongen, wilde ook best hard werken. Maar hij had moeite met de druk en zijn vrouw was ongelukkig.

Zoran speelde in het voorseizoen goed en bij start van de competitie niet meer

Dat heeft niet zoveel met elkaar te maken. Je krijgt op een gegeven moment een plek in de ploeg. Krijg je acceptatie van je teamgenoten of niet. Bij hem was het laatste het geval. Hij had het gevoel niet gedragen te worden door zijn teamgenoten. Wat ook zo was en daardoor ook niet door de coach. Wat wel minder was want ik hield hem de hand boven het hoofd waar sommige spelers allang vonden wanneer gaat die vent weg want hij presteert niet.

Als bondscoach was je tegen een grote inbreng van buitenlanders. Nu heb je er veel is dat geen tegenspraak.

Nee, ten eerste omdat ik bij een club zit die kampioen van Nederland wil worden. De regels zo zijn dat het voordeliger is voor een buitenlandse speler om hier te spelen dan een Nederlandse. Die regels zijn niet veranderd ondanks dat ik het heb geprobeerd dit van binnenuit te veranderen. Sterker nog, de NBB en FEB willen het helemaal niet veranderen. Dus op het moment dat ik in dienst ben van een club die kampioen van Nederland wil worden ga ik geen donkey shot meer spelen. Ondertussen ga ik wel meehelpen om te zorgen dat de jeugdopleiding hier veel beter wordt. Dat is mijn plicht naar de sport.

Zolang de regels niet veranderen zoals het belachelijke fiscale buitenlander voordeel bestaat. We hebben discussies gehad over Niels en Raoul die ik graag had willen houden. Maar dat waren gewoon 2 goede buitenlandse spelers qua bruto bedrag. De feitelijke situatie in Nederland ben ik nog steeds zeer op tegen. Dus als ik in dienst kom bij een club die kampioen wil worden en zegt van jammer dan maar met buitenlanders kunnen we een kwalitatief beter team krijgen. We willen wel goede Nederlanders maar dan betaal je het volle pond. Dan heeft die club daar groot gelijk in zolang die regels er zijn en zo wordt er in de top gedacht. Het is schandalig maar zo wordt er gedacht. Dan ga ik niet zeggen van ik wil achtste worden met 3 Amerikanen en de rest Nederlanders.

Als je voor de prijzen wil gaan zet je je eigen visie aan de kant

Nee, ik bepaal hem niet en of uitvoerbaar is. Mijn visie is nog steeds dat er twee dingen moeten gebeuren. Allereerst dat fiscale voordeel moet veranderen. Er moet een gelijke beginsituatie zijn dat een bruto bedrag voor een 40.000 Amerikaan gelijk is aan een 40.000 Nederlander. Dat is enorm verschil voor een topclub. Daarnaast 3 spelers erbij in je rotatie. Tweede is dat er overal een professionele jeugdopleiding wordt opgestart en waar ook voor tien jaar in wordt geinvesteerd. Dan ben je tien jaar verder en hoef je geen regel te hebben van zoveel wel of niet. Dan zijn er zoveel goede Nederlandse spelers dat de markt gewoon vrij mag zijn. Zolang dat niet zo is heb ik te maken met de siuatie die ik krijg.

Ik ga natuurlijk geen Amerikanen halen die alleen komen om te profiteren. Kijk maar naar ons team want daar zit geen enkele profiteur in. Het kunnen wel passanten zijn. Torey Thomas krijgt straks aanbiedingen die we nooit kunnen matchen. Sterker nog het budget van ons team gaat niet omhoog. Dus wat ze hebben gezegd is niet uitgekomen. Zelfs als hij hetzelfde bedrag in dollars zou krijgen is het een enorme hap uit onze begroting. Het is een groot probleem om zon speler te houden.

Daarom is het ook niet slim om te investeren in buitenlanders want Nederland wordt door iedereen gezien als een opstapland.

Duurzaam een Nederlandse speler behouden dan moet je een budget hebben zoals Amsterdam of Den Bosch dat heeft. Anders kan het niet eens. Dan heb ik niet over een speler van het niveau Leon Rodgers want die gaat op een gegeven moment ook te veel kosten. Ik denk dat CC Harrison en Teddy Gipson volgend seizoen op een hoger niveau spelen. Het is dat Peter van Paassen zijn familie graag in Nederland woont maar anders was die ook al in het buitenland geweest. Daarom vind ik het ook zo graag dat we niet zoveel investeren iJe n die Nederlanders maar buitenlanders. Maar zo is de situatie.

In Nederland komen geen topspelers. Behalve als je bedragen betaalt zoals Amsterdam deed voor ze financiele problemen kregen. Zoals voor Harrison en Green. Maar anders krijg je echt geen Europese topspeler meer in de Nederlandse competitie. Die zou dan alleen voor het geld komen en dan is het nog geen topspeler. Want als die in Spanje kan spelen zal die daar ook spelen. Topspelers krijgen we helemaal niet.

Goede beginnende profs. In principe wil men niet en is er geen hoop voor de ontwikkeling van het Nederlandse basketball wat dat betreft. Maar ik vind het nog steeds heel erg leuk om basketball coach te zijn en ik kan wel op kleine schaal mee helpen. Op kleine schaal de jongens waar je werkt op een beter niveau te krijgen. Dat ga ik hier doen maar heb ik ook in Nijmegen, Almere en Zwolle gedaan.

Maar zolang er geen beleid ontstaat op hoger hand heb ik geen enkele hoop voor de groei van de Nederlandse basketball cultuur. Absoluut nul. Voor het niveau van Rogier Jansen heb je minstens vijf jaar nodig. De Nederlandse jongens in de selectie hebben een enorme technische achterstand. Absoluut niet goed genoeg. Maar ze hebben wel een goede mentaliteit, goede werkethiek. Ze hebben een jaar meegetraind met een team dat intelligent probeert te spelen. Maar op hun leeftijd zouden ze technisch veel beter moeten zijn. Dat ligt enorm achter.

Het plan is om gedurende het seizoen iets overstijgends te laten ontstaan. Mijn hoofddoel is om een synergie, meerwaarde te ontwikkelen in de samenwerking en samenspel. Een echt team vormen en worden. Dat is een groeiproces wat verder gaat dan het basketball an sich. Mijn belangrijkste taak is om dit te bewerkstelligen en te analyseren. Daar gebruik ik dus die kernwaarden voor. Je maakt bepaalde keuzes qua speelstijl. Hoofddoel is kijken of er een overstijgend effect in die groep kan ontstaan waarbij de meerwaarde niet in 1 speler zit maar in het samenspel en dat laten pieken in de playoffs.

Je kan het pieken sturen door fysieke inspanningen te periodiseren. Mentaal is het vooral zaak om kaders heel duidelijk te bewaken. Daar binnen zich de ruimte te geven zich te ontplooien mits ze integer zijn in hun intentie. Ik wil zien dat je echt je ego op zij zet of wil zetten. Dat lukt niet altijd maar als ik zie dat je dat wil dan ga ik met je door. Langzaam aan ontstaat er dan een hierarchie in de groep en de informele leiders bepalen dan min of meer de teamcultuur. Dat doet de coach niet want die geeft de kaders aan waarbinnen dat mag ontwikkelen. De leiders moeten dan opstaan en die bepalen het kloppend hart van de groep. De rest gaat daar in mee of niet. Als de rest er niet in mee gaat heb je een team in de problemen. Dan krijg je fracties. Zie je bij veel teams. Bij ons is de leider Thomas en Brempong. Will is een informele leider in verbale zin en dat is ook belangrijk. Will is heel tactisch.

Rond februari moet je de klik voelen of niet. Ik voelde al heel snel de bereidwilligheid over deze jongens. Heel veel mensen intern zeiden dat dit team niet goed genoeg is. We zijn een tijd lang uitgemaakt voor rotte vis door onze eigen pers. Het was helemaal niets. Ik zag direct in het begin wel de bereidwilligheid om hard te werken en om opofferingsgezindheid te tonen. Die twee aspecten kunnen er in resulteren dat mensen een hogere mate van vertrouwen in elkaar ontwikkelen. De potentie van ons team zag ik direct in het begin al wel.

Rond februari moeten de ergste conflicten voorbij zijn en moet het geland zijn. Dan moeten die waarden als een soort van subcultuurtje binnen het team zijn gegroeid. Is dat er dan niet dan wordt het schipperen. Dan wordt het tactisch.

De vervanging van Krstanovic was onderdeel van het proces. Hij moest er ook echt uit. Als we die hadden gehouden dan hadden we geen overstijgend effect in dit team gekregen. Dat is dus iemand die daarom afhaakt en eruit moet. Dat is dus een goede. Daar kwam Julian voor in de plaats en die paste veel beter qua persoonlijkheid in de groep en met zijn basketball net zo goed of niet goed. We hebben namelijk nog steeds geen low-post speler.

Toen raakte Simon geblesseerd en toen was er al een duidelijke cultuur. Toen was het zaak om iemand te zoeken die qua basketball en cultuur er bij paste. De eerste paste er wellicht bij qua basketball als die 20 kg lichter was geweest maar qua cultuur niet. De tweede qua cultuur wel maar basketball niet. Vervolgens kwam Sebastien en die paste goed. Travis Reed was niet gelukt want dat was de optimale keus geweest. Die was geblesseerd en we hebben nooit de score gekregen die we wilden.

We werken al het gehele er om heen en ik denk dat je kampioen moet worden met iemand in de low-post. Die hebben wij eigenlijk helemaal niet. Het is bewonderingswaardig hoe goed ze nu presteren. Het is heel moeilijk om te winnen zonder structureel een low-post. Dat weet ik en dit team heeft zoveel karakter dat het er om heen werkt. Als we slecht spelen breken we ook niet, als scheidsrechters niet in ons voordeel fluiten breken we niet, als individuele spelers wegvallen breken we ook niet. Dat is het karakteristiek van deze ploeg. Want op het basketball kun je veel aanmerken want er is veel onvolmaakt. We hebben geen superspeler die ons even op sleeptouw neemt met zijn geweldige atletische of individuele technische kwaliteiten. Die hebben we helemaal niet.

Mentaal niet breken en de bereidheid om teambasketball te willen spelen moet ons ver brengen. Dat is voor mij ook de sleutel om kampioen te worden. Er zijn ook coaches die er heel anders over denken. Iedere coach heeft zijn eigen manier. Mensen die kampioen zijn geworden weten dat ze iets moeten zoeken wat dicht bij hunzelf staat. Voor mij is dat de sleutel. Bij de vervaardiging van grote kunstwerken speelt de techniek een totaal ondergeschikte rol. Het gaat helemaal niet om techniek. Of een team overleeft heeft bijna niet te maken met techniek. Het helpt als je veel techniek hebt maar een team kan ook een team zijn met heel weinig techniek.

Het mooie van teamsport is juist dat mensen elkaar naar een hoger niveau kunnen stuwen. Door het touw niet los te laten, door elkaar ten alle tijden in de rug te dekken. Dat maakt het ook zinvol om naar te kijken en inspirerend.

De inspanning tussen december en januari was groter waardoor er een mindere periode was. Ik heb ze helemaal het snot voor de ogen getraind. Om in de macro-cyclus goed uit te komen. Een fase van investeren in het midden van het seizoen. Dan werk je ook aan de verdediging of dat je een rebound moet pakken als je moe bent. Als ik denk van ik kan niet meer maar toch door gaat. Je moet ook niet onderschatten dat mensen worden getraind op door gaan krijg je ook een overstijgend effect in je ploeg. Het risico is dat je een team kan krijgen met veel blessures.

Alleen Ransford heeft niet het optimale effect van temporiseren gehad. Hij heeft echt een overbelastings probleem. Voor zijn lichaam was het net te veel. Alle andere blessures waren geen overbelasting. Chaz liep al rond met de botbreuk en dat hebben we niet gezien tijdens de keuring. Dit is ook nog maar het eerste jaar. Je lichaam moet ook wennen aan mijn aanpak. Ik werk op de grens van iemand zijn kunnen en daar wordt je beter of niet.

Zo erg is het niet met Ransford want hij is nog steeds een cultuurdrager van ons team. Ik vind het wel jammer dat mijn aanpak niet aanslaat bij hem.

Simon bleef omdat hij hier gebruik kon maken van onze geweldige sociale wetgeving. Revalidatie wordt betaald door de verzekering. Dat had hij in Australie niet gehad dus ook voor hem is het beter. We kunnen hem in de finale goed gebruiken.

Na zon zware periode geef je het lichaam de tijd om te herstellen. Dan optimaal te profiteren van de investeringen. De weerbaarheid is opgeschroefd. Lichaam blijft nooit hetzelfde. Als je niets doet wordt je slapper. Als je investeert wordt je langzaam sterker. Ik wilde pieken rond de eerste en tweede ronde van de playoffs. We bewijzen dat ook want we spelen misschien nu wel ons beste basketball. We hebben nog negen frisse spelers terwijl Den Bosch vallen ze met bosjes om en moeten ze andere mensen halen.

De fase voor de playoffs neem je gas terug en dan begint je lichaam er aan te wennen. Super compensatie noemen ze dat. Dat begint zich uit te betalen in de fase dat je hersteld. Je moet tijdens de playoffs ook niet trainen want dan vermoei je het lichaam onnodig.

Wij spelen agressief aanvallend basketball waarbij we de verdediging tot keuzes dwingen. Daar is een basishouding voor nodig van alle spelers dat ze aanvallend hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat bedoel ik met de attack-mind. Op het moment dat de help komt en jij bent vrij en de rotatie is er niet dan wordt je geacht klaar te zijn. Dat betekent niet dat je hoeft te schieten maar wel dat je iets agressiefs moet doen met de bal. Anders help je de verdediging. Dat is ook mentaal en verantwoordelijkheid durven nemen. Dat is de volgende stap in winnen. Dat is weer een stap moeilijker als je het ook kan als het echt al je mentale krukken wegvallen en niet meer kan leunen op techniekjes aangeleerd tijdens je jeugd.

Testen of spelers dit kunnen tijdens de playoffs is te laat. Je moet het eerder zien en ik ben wel een gedragsexpert geworden. Ik zie heus wel door iemand heen en je houdt me niet zo lang voor de gek. Als we de juiste hierarchie in de ploeg zouden krijgen dan zou het karakter van het team versterkt worden doordat de norm die door iedereen wordt gedragen ook spelers die daar minder goed in zijn mee tilt naar boven. Dat is ook gebeurd. Dat is de stille kracht van dit team. Dat betekent niet dat iedereen even groot is. In een team heb je ook altijd leiders en minder leidende mensen. Tien leiders is nooit een goed team. Je moet dat dus een beetje in balans hebben qua karakter. Het is de vloek van niet rijk zijn is dat wij heel weinig ervaring hebben met druk. We missen ervaring van bijvoorbeeld spelers van Panathinaikos maar die kunnen wij nooit betalen.

Dat is het jammere van onze club dat wij zulke spelers zo makkelijk kunnen binnen halen. Er hoeft maar een aanbieding uit Duitsland, Belgie of Den Bosch te komen of het is voorbij. Dan kunnen we de speler niet meer houden want daar kunnen we niet tegen concurreren.

Walk with kings was het thema van dit seizoen. Iedere keer bij de terugkoppeling van de prestatie dat thema als graadmeter gebruikt. Daardoor kun je het leertraject handen en voeten geven. Je moet het ook duidbaar maken want het gaat om niet zichtbare processen. Duidbaar is moeilijk dus vandaar dat ik het thema gebruik.

Mensen waren heel negatief en cynisch hier toen ik begon. Verbaas ik me over. Weinig trots op hun club en dan het faillissement erbij , hele negatieve stemming. Dat is omgeslagen en dat is een enorm succes. Mochten we de finale halen dan hebben we optimaal gepresteerd. De cultuuromslag die ik wilde bewerkstelligen van zo wordt er gespeeld onder mijn leiding die is volledig gelukt behalve dat ik vind dat we aanvallend nog niet slim genoeg zijn. Aanvallen te veel dribbelen, te weinig passen en geen low post game en dus zijn we aanvallend niet goed genoeg. Qua mentaliteit, team en zo topsport hoort te zijn en denken is er een goed fundament gelegd. Ook al komen de jongens niet terug dan nog is er een goed fundament gelegd. Een speler die geïnteresseerd zou zijn om hier te komen spelen die weet nu hoe het hier gaat.

Dat is de eerste stap zodat je niet meer mensen krijgt zoals in de laatste jaren. Van laten we hier een graantje meepikken en dan weg. Nu weet iedereen die bij Groningen wil spelen dat het A,B,C en D is. Want dat zie je goed aan het team en in dat opzicht is het sowieso een goed team geweest. De continuïteit is een ander verhaal. Dat hangt ook van de marktsituatie af.

Het doel is drie van de vijf jaar mee strijden om de landstitel. Eiffel heeft driemaal zoveel te besteden. Ik vind ook dat de club het niet mag eisen met een gelijke begroting. Je kan wel meedoen om de plekken erom heen maar Eiffel is dan torenhoog favoriet. Zoveel meer geld en dus kwaliteit en dan moeten wij niet zolang we er niet aan kunnen tippen doen alsof we de favoriet zijn. Dat vind ik jammer want dat was wel de aspiratie.

Ik wil best tegen de bierkaai kampioen worden.

32:20