Donar schudt Feyenoord van zich af in een matig duel

Donar speelt live voor de landelijke televisie op zondagmiddag thuis tegen Feyenoord. Voor Donar mogelijk een prettige en minder slopende wedstrijd tussen twee zware Europese duels in. Het is namelijk niet aannemelijk dat Feyenoord het de thuisploeg heel zwaar gaat maken. De ploeg uit Rotterdam is helaas met alleen maar nederlagen hekkensluiter in de competitie.

Het is natuurlijk ook jammer voor Feyenoord dat Anderson het team moest verlaten. Zijn opvolger Setty is nog niet speelgerechtigd en zit dus nog op de bank. Het team mist ook voor enkele weken en misschien langer Jeroen van der List vanwege een scheurtje in de kniepees. Aan Donar-zijde is het Jason Dourisseau die in zijn normale kleding de wedstrijd uitzit op de bank. “Uit voorzorg want hij heeft wat last van zijn enkel. Beter om hem even te sparen”, aldus Braal.

Feyenoord kan de thuisploeg in de eerste minuten volgen. Ze gaan na ruim vijf minuten met 7-8 zelfs aan de leiding. Als de Amerikaan Sitton tweemaal een driepunter raak schiet is het voorbij met de tegenstand. Na Sitton neemt Callahan het stokje over en in enkele minuten maakt hij 10 punten. Feyenoord kan er dankzij een simpele score Gordon nog iets tegen doen maar het kwart is afgelopen met een score van 23-10.

Na de eerste korte onderbreking scoort Donar als eerste waaronder Rienk Mast. Het overwicht van Donar is in dit tweede kwart groot. Feyenoord komt er amper aan te pas terwijl Teddy Gipson heerlijk scoort. De mannen van Braal slaan met 57-18 een enorm gat in dit kwart. De wedstrijd is gespeeld en gaan de bezoekers in Martiniplaza getrakteerd worden op de eerste 100-plus game van dit seizoen?

“Ik heb in de rust tegen mijn mannen gezegd dat ze spelen als een stel kinderen.”, aldus Van Os.

Feyenoord heeft zichzelf hervonden na de rust. Waar Donar vaak een heel sterk derde kwart hebben is het nu niet goed. Coach Braal staat ook zeer ontevreden op bepaalde momenten aan de kant van het veld. Waar de thuisploeg een verpletterende tweede kwart had is het nu kommer en kwel. De bezoekers verdubbelen in dit kwart hun score en hebben zelfs meer punten gemaakt in dit kwart dan Donar. Tuurlijk is het lot bij 73-36 bezegeld voor Feyenoord.

“Wij nemen niet bewust gas terug. Dat verdienen de fans ook niet. Daarnaast is het ook niet nodig want onze dragende spelers hebben minder speeltijd dan gebruikelijk. Gewoon niet goed, heel simpel. “, aldus Braal na afloop.

Donar haalt de mijlpaal van 40 punten verschil na twee minuten spelen in het laatste kwart bij de stand 78-38. Drie minuten voor het einde is het 84-54 en heeft Feyenoord tien puntjes goed gemaakt. Het is duidelijk dat de bezieling en energie weg is bij de thuisploeg. De thuisploeg gaat zelfs niet de 100 halen en dat mag het zichzelf aanrekenen. Feyenoord wint ook het laatste kwart en de wedstrijd wordt afgesloten bij 90-59. “In de tweede helft spelen we wel zoals ik graag zie dat wij spelen”, aldus de Feyenoord-coach.

Callahan wordt topscorer bij Donar en ook Gipson had een fraai aandeel in deze game maar zij zouden misschien meer moeten brengen. Rienk Mast is een aantal maal ongelukkig in de afronding anders had hij mogelijk de meeste punten gescoord. Voor Feyenoord zijn Theeuwkens en Gordon de spelers met de meeste punten.

“Ik zeg altijd een tijdje dat ons seizoen pas in november speelt. We spelen tegen alle topteams uit in het begin van de competitie. Gelukkig is het ook nog bijna november.”, volgens Van Os.

Braal is zeker niet te spreken over de game en daar zijn ook genoeg redenen voor. “Het is een goede wedstrijd om ons ritme te behouden maar ben niet tevreden. We hebben wel een goed resultaat. We speelden heel slap en natuurlijk veel te veel turnovers. In de eerste helft gaf Feyenoord ons veel ruimte en daarna spelen ze fysieker. Dan wordt het moeilijker voor ons.”

Komende woensdag is de derde game in de Europe Cup voor Donar en ditmaal uit en tegen Spirou Charleroi. “Zij winnen met 20 punten van Istanbul dus we zijn gewaarschuwd. Ze hebben een sterk team met veel ervaring en atletisch vermogen. Maar in de poule des doods staan we bovenaan. Dat had ik niet durven zeggen aan begin van de competitie. Alleen we moeten ons wel zorgen maken. Vanavond kunnen we Sam van Dijk niet eens afstoppen.”, vertelt Erik Braal met een licht sarcastische ondertoon.