dames eredivisie: BV Den Helder – Grasshoppers

Twee verenigingen die heel goede dingen doen op gebied van opleiden, stonden afgelopen zaterdag in Den Helder tegenover elkaar. Vorig seizoen in de eerste ronde van de play-offs stonden de ploegen voor het laatst tegenover elkaar en toen werd er kansloos door Grasshoppers verloren. Deze keer zou het heel anders verlopen. Grasshoppers was vroeg naar sporthal De Slenk gekomen om zich voor te bereiden op de wedstrijd tegen Den Helder, een ploeg gecoached door de coach van het Nederlands team, Meindert van Veen en waar een viertal internationals spelen. Deze voorbereiding leek vruchten af te leveren. Hoewel niet helemaal fit, begon Carola de Jong wel gewoon aan de wedstrijd en zij was het ook die de score opende en mede door een score van Jessica Kemp nam Grasshoppers brutaal een voorsprong: 4-0. Den Helder speelde heel rommelig, maar kwam middels 2 driepunters van Nienke Geerts toch op voorsprong: 4-6. Petra de Zwart, Alie Rousseau en Talia Versteeg zorgden door diverse scores voor dat de stand na 10 minuten compleet in evenwicht was: 15-15. Probleemp aan Katwijkse kant was dat Petra inmiddels al 3 fouten achter haar naam had, waardoor ze noodgedwongen in het tweede kwart wat langer aan de kant moest blijven. Aan Helderse kant was het probleem nog wat groter. Het schotpercentage was daar zwak en het aantal keren balverlies te groot. Ook werd de Helderse pressieverdediging keer op keer goed omspeeld.
Alie Rousseau opende het tweede kwart met een score gevolgd door een driepunter. Ook Sanne van Bohemen liet zich in dit kwart, samen met Marloes van Klaveren van zich spreken. Talia Versteeg schoot er nog een driepunter over nota bene de center van Den Helder (Naomi Halman) heen, waardoor de stand op 28-28 terecht kwam.
Ruststand: 35-35. Menigeen keken hun ogen uit. Was dit nu landskampioen 2004 Den Helder tegen het vooraf kansloos geachte Grasshoppers?? In de rust namen beide coaches de tijd om aan te geven welke dingen er goed gingen en welke beter konden. Blijkbaar was dit bij Grasshoppers beter overgekomen, want de Katwijksen namen zeer brutaal in het derde kwart een voorsprong van 8 punten. 47-39. Deze scores kwamen tot stand middels scores van Carola de Jong, Alie Rousseau en Jessica Kemp. Een verslapping aan het einde van het derde kwart aan Katwijkse kant waar Den Helder van profiteerde gaf een score op het bord van 53-47 in het voordeel van Grasshoppers. Alie Rousseau en Petra de Zwart stonden inmiddels op scherp met 4 persoonlijke fouten, maar dat werd goed opgevangen door Marloes van Klaveren en Sanne van Bohemen. Er werd om en om gescoord en een driepunter van Sanne van Bohemen gaf een score van 60-53 in het voordeel van Grasshoppers met nog 6 minuten te spelen.
Vervolgens waren er twee minuten van verslapping en Den Helder rook zijn kans. De pressieverdediging werd nogmaals aangescherpt tot het randje. International Leonie Kooy scoorde 4 keer op rij en met nog 4 minuten te spelen stond Den Helder ineens voor 61-60. Alie Rousseau was inmiddels met 5 p’s naar de kant en door 3 verre driepunters van Romy Calderon leek het erop dat het Katwijkse verzet gebroken was: 67-62. Nog een keer haalde Grasshoppers alles uit de kast. De laatste minuut ging in bij 67-64, en het was Leonie Kooy die de wedstrijd op slot leek te doen: 69-64. Grasshoppers gaf niet op, Talia Versteeg scoorde de aansluiter 69-66, maar de tijd was nog maar 12 seconden en het leek erop dat Den Helder het geroutineerd zou uitspelen. Een interceptie van Jessica Kemp op de middellijn gaf hoop in Katwijkse harten. Jessica had in deze zware wedstrijd helemaal op het eind toch nog de scherpte om na te denken. Grasshoppers had een 3 punter nodig om gelijk te komen. Met nog 2 seconden op de klok stopte ze achter de 3 punt lijn en schoot met 2 Helderse verdedigsters bij haar de bal erin waardoor een verlenging noodzakelijk was: 69-69. In de verlenging ging de score ook steeds om en om. Via 76-74 werd het 79-79 met nog 14 seconden op de klok. Leonie Kooy verzilverde toen 1 vrije worp en Grasshoppers had nog 1 kans om de wedstrijd te winnen. Helaas was het niet mogelijk om een goede laatste aanval uit te spelen en het noodschot trof helaas geen doel. Eindstand: 80-79.